Mănăstirea Socolu de Câmpie și-a prăznuit hramul

Distribuie pe:

Marți, 29 august 2017, cu prilejul sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, când a fost și zi de post, Sfânta Mănăstire Socolu de Câmpie și-a sărbătorit hramul. În ziua praznicului, marți, 29 august 2017, programul slujbelor a început încă de la orele dimineții. Cu acest prilej a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, în mijlocul unui impresionant sobor de preoți, diaconi și călugări, în frunte cu Părintele Teodor Beldean, protopopul Reghinului. În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească. În cadrul Sfintei Liturghii au cântat mai multe pricesne îndrăgitele interprete ale cântecului popular românesc: Leontina Pop, Olimpia Deneș și Cornelia Ardelean. La această sărbătoare a luat parte o mulțime mare de credincioși, fiind prezente și oficialități locale și județene, menționăm aici prezența domnului Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, doamna Leontina Pop (care se simte acasă la Socol pentru că soțul dânsei este de acolo), distinsa artistă a cântecului popular românesc, a interpretat mai multe pricesne, încălzind sufletele tuturor celor prezenți. Cea care îmbină în chip armonios folclorul românesc cu teologia românească, cu cântecul religios este distinsa doamnă Leontina Pop, artistă a folclorului și a cântecului popular românesc autentic, dar, în același timp, și interpretă a cântecelor religioase - pricesne și colinde -, într-un mod unic, inconfundabil și specific domniei sale. Consubstanțialitatea creștină, folclorică și națională, a identității etnice a românilor, se descoperă, mereu, în cântecele doamnei Leontina Pop, ca o modalitate de expresie a spiritului român, în toate manifestările religioase, artistice și culturale, la nivelul popular și savant. Folclorul român în totalitatea sa este impregnat de spiritul creștin și de expresii biblice. Folclorul românesc a devenit o forță vitală și permanentă a spiritualității ortodoxe populare, a literaturii și a culturii naționale, la aceasta un rol avându-l și cântecul artistei Leontina Pop.

Pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una din comemorări cernită, plină de durere și de pioasă aducere aminte pentru adevărații credincioși. Biserica creștină, chiar din primele veacuri, a cinstit pe Sfântul Ioan Botezătorul, iar la ziua Tăierii Capului, au moștenit această adâncă și tristă durere, postind. Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul era atât de sincer și atât de bun, încât nu există suferință omenească căreia să nu-i aducă alinare, credincioșii oferindu-i aleasă cinstire. Viața sa, jertfa sa supremă, au fost primele pilde a noii Legi de trăire și urmare a Mântuitorului Hristos.

Sfintele slujbe care s-au săvârșit la Mănăstirea Socolu de Câmpie, în ziua de 29 august 2017, cu prilejul hramului, au adus tuturor celor prezenți mângâiere sufletească, întărire în credință, înălțare duhovnicească. Nădăjduim că Sfânta Mănăstire Socolu de Câmpie va fi, alături de celelalte mănăstiri din Transilvania, un bastion de apărare a credinței strămoșești și o promotoare a virtuților neamului nostru românesc.

 

Lasă un comentariu