TEAMA DE REGRETE NE SABOTEAZĂ FERICIREA!

Distribuie pe:

„Dacă astăzi ar fi ultima zi pe Pământ, aș regreta ceva din viața mea? Astfel, regretul a devenit cea mai puternică teamă pe care un om o poate experimenta", consideră psihologul Andra Tănăsescu.

În opinia acesteia, teama de regrete generează un paradox, în sensul că ne frânăm multe porniri și dorințe, iar spre finalul vieții ne vom pune inevitabil aceeași întrebare: „Dacă îmi era teamă mai puțin și îmi îndeplineam orice dorință și acceptam orice provocare, eram mai fericit?".

Prin urmare, chiar teama de regrete generează, în sine, regretele, paradox pe care îl vom conștientiza la un moment dat. Dorințe în viața avem multe, ne entuziasmăm repede, însă ne este teamă să nu rănim sau să nu fim răniți, ne este teamă să nu pierdem totul dacă procedăm într-un anumit fel, ne este teamă de consecințele faptelor noastre sau, pur și simplu, nu avem încredere în noi sau în cei din jurul nostru.

Teama de regrete este o armă bumerang, care ne va face să ne închidem în noi și să nu facem exact ceea ce ne dorim să facem. Aici intră în discuție toate aspectele și situațiile vieții, de la a ieși la o prăjitură cu prietenii, la a fi sinceri față de noi înșine și față de ceilalți, la a avea curajul de a intra cu inima deschisă într-o relație și până la alte decizii importante care privesc viitorul nostru.

Însă, Andra Tănăsescu consideră că ne putem învinge destul de ușor teama, deoarece aceasta nu se referă decât la necunoscut. Odată ce vom desluși misterele acelui necunoscut, vom constata că teama nu a fost decât un sentiment artificial și... inutil.

Ca să nu avem regrete, ar trebui să îndrăznim, așa cum ne sfătuiește Andra Tănăsescu:

Scapă treptat de centura de siguranță din viața ta - În mașină, centura de siguranță salvează vieți, dar în viața noastră, centura de siguranță este, de cele mai multe ori, o opreliște din a face lucruri mărețe. Ne e teamă de necunoscut, iar soluția este să intrăm în acel necunoscut cu o vestă de salvare, iar când vom constata că acel necunoscut nu e nimic rău, putem renunța oricând la vesta de salvare și să acționăm liber.

În inima lor, oamenii vor să renunțe la un job ultrastresant, care îi îmbolnăvește și fizic, și psihic, dar le e teamă de viața de dincolo de acel job. De asemenea, se agață de o relație toxică pentru că le e teamă de singurătate. Dacă ne-am întreba mai des ce poate fi mai rău de atât, mai mult ca sigur vom lua deciziile mult mai ușor. Oamenii mai curajoși, care s-au agățat mulți ani de un job epuizant și de o relație toxică și care au renunțat la un moment dat la ele, au pășit în necunoscut, iar necunoscutul arăta chiar mult mai bine decât viața lor anterioară.

Odată procedat așa, acelor oameni le va fi mult mai ușor să renunțe la greutățile din viață, deoarece vor ști sigur că un nou început nu e ceva de speriat, dimpotrivă, chiar este oportunitatea mult așteptată de suflet.

Să exersăm mai des curajul - Curajul poate fi un atu cu care ne naștem, dar poate fi, în același timp, o abilitate pe care o dobândim. Ne gândim mult prea mult la ce o să creadă lumea despre noi dacă acționăm într-un fel sau altul.

Oamenii sesizează când cineva se străduiește să fie pe placul lor și exploatează această slăbiciune. Ca să fim fericiți, trebuie să fim independenți. Ca să fim independenți, trebuie să ne debarasăm de ce o să creadă oamenii despre noi. Ca să putem ajunge la această performanță, trebuie să exersăm zilnic curajul în oglindă. Trebuie să ne uităm la noi, trebuie să ne studiem reacțiile și trebuie să învățăm cum să nu fim slabi în anumite situații.

Să ne asumăm mai hotărât deciziile - Mulți oameni evită să își asume responsabilități și avem tendința naturală de a da vina pe alții, chiar și pentru propriile noastre decizii. Când luăm o decizie, pentru a conștientiza responsabilitatea asumată, putem să ne uităm în oglindă și să spunem „Eu am decis asta!" Este o modalitate simplă, dar foarte eficientă, prin care potențialul regret este subminat încă din fașă, deoarece, atunci când eșuăm, ne va răsuna în minte mereu același enunț „Eu am decis asta!", iar tendința noastră naturală de a da vina pe ceilalți nu își va găsi motivație.

Orice ar fi, indiferent că este vorba despre a-ți cumpăra ceva, a face o schimbare importantă în viață ori, pur și simplu, a vorbi cu o persoana nouă, pune-ți întrebarea „Este ceva ce poate aduce ceva bun în viață? Îți dorești cu adevărat acel lucru?" Dacă răspunsul din interiorul inimii tale este da, atunci asumă-ți acel risc și fă ceea ce îți dorești.

Unele dintre cele mai frumoase lucruri în viață vin atunci când te aștepți mai puțin și de unde te aștepți mai puțin.

 

Lasă un comentariu