GRĂSIMEA ACUMULATĂ ÎN FICAT, ELIMINATĂ ÎN... NOUĂ ZILE

Oamenii de știință americani din cadrul Universității Touro din Vallejo, California, și ai Universității San Francisco din California, citați de descopera.ro, susțin că o dietă experimentală, urmată timp de nouă zile, care presupune eliminarea zahărului prezent, în general, în băuturile răcoritoare, sucuri din fructe și în majoritatea alimentelor procesate, a inversat în mod semnificativ acumularea de grăsime în ficat în rândul unui eșantion format din copii și adolescenți.

„Rezultatele cercetării s-au dovedit pozitive în cazul copiilor și al adolescenților și sperăm că acestea se pot aplica unei populații mai numeroase.

Cercetarea noastră a analizat efectele unei diete cu un conținut redus de fructoză (un tip de zahăr adăugat în mod obișnuit în băuturi răcoritoare și în numeroase gustări din comerț) și am descoperit că grăsimea din ficat a scăzut, în medie, cu peste 20% în această scurtă perioadă de timp. Acest lucru demonstrează eficacitatea unei strategii de încetinire a creșterii în spirală a bolilor metabolice cronice.

Reducerea semnificativă a grăsimii din ficat în doar nouă zile în care a fost scăzut aportul de fructoză este fără precedent.

Prevalența bolii ficatului gras în rândul adolescenților din Statele Unite a crescut mai mult decât dublu în ultimii 20 de ani și este considerată ca fiind cauza unei game largi de tulburări, din cauza creșterii rezistenței la insulină, care atenuează capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei, ceea ce duce la apariția diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni metabolice.

De asemenea, am descoperit că participanții la studiu au pierdut foarte puțin din greutate urmând această dietă (mai puțin de 1%), diferență atribuită, în special, eliminării apei din organism.

Potrivit studiului, beneficiile în ceea ce privește reducerea procentului de grăsime din ficat nu sunt o urmare a scăderii în greutate, așa cum s-a bănuit până acum, ci sunt specifice reducerii cantității de fructoză din alimentație.

Fructoza este în mod normal metabolizată în ficat, unde mare parte din aceasta este transformată în grăsime.

În cadrul dietei experimentale, caloriile din fructoză au fost înlocuite cu cele din alimente bogate în glucoză. Spre deosebire de fructoză, glucoza, care se găsește în cereale și unele legume, este principala sursă de energie a organismului", explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu