„Să ne ridicăm și să mergem mai departe!"

Distribuie pe:

Un bătrân călugăr și-a dus ucenicul într-o zi în pădure. Chiar dacă era în vârstă, își făcea cu multă abilitate loc prin lăstăriș, în timp ce ucenicul lui tot aluneca și cădea de multe ori.

Tânărul se ridica și mormăia de fiecare dată, dar continua să-și urmeze îndrumătorul.

După o bună bucată de drum, au ajuns într-un luminiș. Fără să se oprească o clipă, bătrânul călugăr s-a întors pe drumul pe care veniseră.

- Nu m-ai învățat nimic astăzi, spuse novicele, după ce căzuse a mia oară.

- Te-am învățat un lucru, dar nu ai reușit să-l înțelegi, i-a răspuns bătrânul. Încerc să te învăț cum să înfrunți greșelile în viață.

- Și cum ar trebui să le înfrunt? întrebă ucenicul.

- În același fel în care ar fi trebuit să înfrunți fiecare căzătură din pădure, răspunse înțeleptul. În loc să blestemi locul unde ai căzut, trebuia să încerci să înțelegi, să observi ce te-a făcut să aluneci mai înainte. Așa este și în viață, dacă nu poți vedea ce te-a făcut să cazi, vei cădea mereu - în dragoste, în carieră, în relațiile cu ceilalți, chiar și când este vorba de situația financiară. O cădere reprezintă o lecție de care trebuie să profităm, ne aduce mai aproape de concluzii. De fiecare dată trebuie să ne ridicăm, și să mergem mai departe, fără să bombănim și să fim supărați, ci mai degrabă să fim recunoscători pentru o nouă lecție învățată.

Lasă un comentariu