Nevoia de informații

Distribuie pe:

Se spune că, într-o lume în care oamenii se străduiesc să câștige bani, pentru un trai decent, au nevoie de informații, iar cei care dețin informații sunt instruiți, știu să se descurce. Ca o dovadă, stau averile deținute de foști demnitari din regimul socialist, cei care au acumulat averi fabuloase, pe căi cinstite sau mai puțin cinstite, fiindcă au deținut informații economice. Dincolo de acest aspect specific capitalismului sălbatic, de cumetrie, există un segment de întreprinzători care s-au informat în domeniul în care au avut curajul să investească și au reușit să se descurce, chiar dacă guvernanții le-au fost potrivnici prin taxe și impozite sufocante.

Vreau să mă refer, în mod special la agricultură, domeniu care înregistrează progrese la noi în județ. În ultimii ani, au apărut fermieri tineri care câștigă bani din cultura plantelor și creșterea animalelor. Majoritatea dintre ei sunt specialiști în domeniu, informați, dovadă fiind producțiile mari realizate în ultimii ani. Rămâi plăcut surprins când auzi că fermieri mureșeni realizează producții de cereale de 8.000-9.000 kg/ha. Pe lângă condițiile agrometeorologice favorabile, acești fermieri au aplicat o tehnologie adecvată, au cunoștințe de agrochimie, fitotehnie, amelioarea plantelor, agrotehnică, protecția plantelor. În zootehnie, au apărut câteva complexe agroindustriale, unde specialiști de înaltă calificare practică o meserie la nivelul țărilor cu o agricultură superdezvoltată. Un domeniu lăsat oarecum descoperit, unde se impugn informații de marketing este cel al valorificării producției. Să sperăm că ministrul dr. ing. Petre Daea, poate cel mai bun ministru de la Agricultură din ultimii 27 de ani, va găsi soluții și pentru rezolvarea acestui aspect.

Din nefericire, există fermieri care investesc în agricultură, dar n-au lucrat în domeniu, nu dețin informații. În sprijinul lor nu vine nimeni să-i instruiască. Înființarea camerelor agricole a rămas o poveste despre feți-frumoși și minuni. Mai există, în număr destul de numeros, micii producători agricoli care au nevoie de informații. Pe vremuri, funcționa învățământul agrozootehnic de masă, devenit și acesta o amintire frumoasă. Veți spune că la ora actuală există simpozioane științifice comerciale, la care sunt invitați fermieri, cu participarea unui număr restrâns. Informațiile oferite cu această ocazie sunt comerciale, un fel de reclamă pentru inputurile oferite. Cea mai veche și puternică asociație profesională din județ, Asociația Crescătorilor de Albine Mureș, organizează, pe timpul iernii, învățământ apicol de masă și, periodic, simpozioane de specialitate, prilej pentru dezbateri și informații de larg interes. O altă asociație profesională, Asociația Crescătorilor de Bovine din Mureș, se implică periodic în organizarea de manifestări în informarea crescătorilor de bovine despre problemele din acest domeniu. Dovadă stă și recenta sărbătoare din perioada 1-2 septembrie, sub genericul „Ziua Națională a Bălțatei".

O altă sursă de informare o reprezintă mass-media. Ziarul „Cuvântul liber" publică informații de larg interes pentru agricultori. Și numai pentru „Buletinele de avertizare fitosanitară" elaborate de Unitatea fitosanitară Mureș, publicate în acest cotidian, merită să se aboneze agricultorul din mediul rural.

Radio Târgu-Mureș, prin emisiunile „Părerea ta" și „Lumea satului" reprezintă o sursă de informații, mult apreciată de agricultori, dar și de orășeni. Ne-a contactat un ascultător al postului de Radio Târgu-Mureș, să-și descarce supărarea despre o nemulțumire, la care nu a primit niciun răspuns din partea conducerii redacției Radio. Îmi permit să fac publică supărarea ascultătorului, cu speranța că i se va oferi un răspuns pertinent: „Am ascultat și ascult Radio Târgu-Mureș, pentru calitatea emisiunilor oferite de redactori competenți. Emisiunea «Părerea ta» a fost ascultată de foarte mulți, fiindcă, săptămânal, veneau specialiști din diferite domenii și ofereau informații utile. De la un timp, emisiunea a fost mutată la ora 14, în miezul zilei, perioadă când ascultătorii vin din grădină, din câmp, simt obosiți. Am solicitat să fie introdusă în programul de la ora 8-9, așa cum a fost, dar nu ni s-a răspuns. La fel, și «Lumea satului», se difuzează când lumea este la biserică".

Ne bucurăm sincer că mas-media este apreciată pentru calitatea informațiilor și ne întristează faptul că ziarul nostru ajunge cu întârziere în satele mureșene, din cauza unui sistem deficitar, „democratic" de difuzare.

O altă sursă de informații o reprezintă internetul. Dar mă întreb, câți dintre potențialii beneficiari de informații utile au acces la această sursă?

Lasă un comentariu