Expoziția de pictură - Ligia Coman ,,Corola de minuni"

Distribuie pe:

Ședința Colegiului Prefectural, desfășurată la Instituția Prefectului, de miercuri 30 august, a.c., a fost precedată de vernisajul expoziției de pictură, semnată de Ligia Coman.

Cuvântul introductiv al expoziției, l-a avut dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, iar prezentarea expoziției a fost făcută de către poetul Nicolae Băciuț, care a susținut și un moment liric dedicat ,,Zilei Limbii Române".

Referindu-se la motivul expunerilor de pictură în acest cadru inedit, dl. Nicolae Băciuț a remarcat că spațiul este de mare relevanță, motivând că întâlnirile cu publicul aici sunt mai consistente decât într-o sală de expoziții.

,, Aici vin zilnic zeci de oameni care văd expozițiile noastre și pot să aprecieze care sunt preocupările plastice în județul Mureș" a remarcat dl. Nicolae Băciuț.

În continuare, s-a arătat încântat de expresivitatea picturilor, spunând că fiecare tablou are câte o poveste.

,,Este o surpriză Ligia Coman, este o surpriză plăcută (...) a depășit toate pragurile începătorului. Nu există niciun fel de ezitare, nicio stângăcie în ceea ce expune aici, este extraordinar ca de la un an, la altul, să faci un astfel de salt calitativ (...)

Nu pictezi pentru a ascunde niște lucrări în ateliere sau în cămară, pictezi pentru a intra în dialog cu lumea. Cred că Ligia Coman a reușit să intre în dialog cu noi. Fiind și profesor de biologie, o viață întreagă a avut fascinația corolei de minuni, sintagma care îi aparține lui Blaga (...) Ceea ce este interesant la Ligia Coman, care are ca dominantă cromatică violetul în diverse nuanțe, este că echilibrează această culoare fascinantă și o armornizează de așa manieră încât, ea capătă relevanță fără a fi stridentă și fără a dori neapărat să iasă în evidență. Titlurile lucrărilor sunt poezie. Există multă poezie în pictura dnei Ligia Coman și e un mare câștig."

Emoționată de atmosfera creată, Ligia Coman a mulțumit celor prezenți la vernisaj, spunând că mai bine își exprimă gândurile prin pensulă. Invită privitorul să aprecieze ceea ce îl reprezintă, să își regăsească gândurile și trăirile în oglinda picturilor sale.

Vernisajul s-a încheiat într-un registru liric, dedicat ,, Zilei Limbii Române", poetul Nicolae Băciuț recitând poemul:

ÎNTÂMPINARE de Ziua Limbii Române

Nu am crezut că o să ai o zi,/ când ale tale-s toate, cuvânt care ne ești în nume/ și pentru tine toate ne sunt date.

Tu ești pământ, cum ești și cer,/ tu ești izvor, cum ești și mare,/ tu, limba-n care m-am născut/ ca rugăciune și-nchinare.

E ziua ta în fiecare zi,/ te naști în noi, cu fiecare,/ noi nu vom fi, dar tu vei fi/ mereu o binecuvântare.

Nu am crezut să ai o zi,/ dar, fie,/ căci ziua ta e cât un an/ și anul tău e cât o veșnicie.

Felicitări și aprecieri pentru lucrările pline de culoare și poezie, au fost adresate și de către prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga.

 

Lasă un comentariu