Reuniunea Culturală „Câmpia Transilvaniei în Cultura și Istoria Națională", Sărmașu, 25 august 2017

Distribuie pe:

În cadrul generos al Zilelor orașului Sărmașu, județul Mureș, ediția a XV-a, care au avut loc la 25-27 august a.c., s-a ținut și așteptata Reuniune Culturală „Câmpia Transilvaniei în Cultura și Istoria Națională", un moment de mare încărcătură sufletească și spirituală. Organizatoare a fost Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu - respectiv bibliotecara Dinuca Burian, un suflet minunat de neostoită propagare a culturii în această adevărată capitală a Câmpiei Transilvaniei, care este orașul Sărmașu - în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biserica Ortodoxă Sărmașu și Asociația Culturală „Graiul Câmpiei".

Manifestarea a fost onorată și de senatorul Cristian Chirteș și deputatul Marius Pașcan, acesta din urmă și poet, membru al Uniunii Scriitorilor.

Debutul manifestărilor l-a constituit, de la ora 10,00, vineri, 25 august, vernisajul expoziției de artă plastică, cuprinzând lucrări realizate de copii, în cadrul Taberei „Vara printre cărți", ediția a III-a. A fost o adevărată sărbătoare să-i vezi pe micii artiști plastici în devenire îmbrăcați în minunatele costume populare din zona Câmpiei, cu o prezență ce degaja frumusețe morală, pasiune pentru artă și demnitate, toate aureolate de inocența vârstei, care ne-au cucerit. Așadar, vara nu poate fi trăită la Sărmașu decât printre cărți. Cărțile sunt izvorul formării și hranei noastre sufletești perpetue, pentru orice anotimp și pentru orice vârstă. Iar la Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu te simți întotdeauna Acasă.

În același spațiu de spiritualitate a avut loc și vernisajul expoziției de pictură „Interferențe cromatice" a artistei Veress Zsuzsa. Cine trece pragul Bibliotecii din Sărmașu va fi cu siguranță încântat de tablourile expuse cu ocazia acestui vernisaj, de armonia culorilor și de mesajul atât de plin de umanitate al artei adevărate.

Reuniunea Culturală „Câmpia Transilvaniei în Cultura și Istoria Națională" a continuat după amiaza, de la ora 17,00, în ambianța cultural-religioasă a Mănăstirii „Sf. Mina" din Sărmașu, gazdă fiind pr. protopop Ilie Bucur. Mai întâi a fost omagiată personalitatea lui Alexandru Papiu Ilarian, fiu al Câmpiei Transilvaniei, la 190 de ani de la naștere, personalitate de primă mărime a Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania. S-a dezvelit un bust al marelui revoluționar, ideolog al Revoluției, realizat de Ioan Astăluș, și s-a oficiat o slujbă de pomenire de un sobor de preoți în frunte cu Ilie Bucur. Au evocat personalitatea lui Papiu Ilarian profesorul Petru Nemeș, istoricul Dimitrie Poptămaș și renumitul publicist târgumureșan Lazăr Lădariu. S-a insistat asupra operei sale monumentale: Istoria românilor din Dacia Superioară, vol.I-II, și Tezaur de monumente istorice pentru România, vol. I-III mai ales, operă nepieritoare, care stă la baza istoriei naționale și mai ales a Revoluției Române de la 1848-1849.

A urmat lansarea cărții „Calvarul românilor deportați în toamna anului 1944. Jurnalul lui Florian Mornăilă (1944 - 1945). Cazul atrocităților de la Sărmașu", ediție îngrijită de dr. Vasile Lechințan. Au vorbit directoarea Editurii „Ecou Transilvan", Nadia Fărcaș, editură unde a apărut această carte, dr. Octavian Sergentu și dr. Vasile Lechințan, Este vorba de jurnalul unui deportat din Sărmașu în toamna anului 1944, când această localitate aflată în România liberă a fost ocupată de trupele ungare. Atunci au fost internați într-un lagăr din Sărmașu, atât români, cât și evrei. Toți cei 126 de evrei internați, inclusiv copii, femei și bătrâni au fost uciși pe dealul Suscut din Cămărașu, la margine cu Sărmășel, cu o barbarie fără seamăn - așa a consemnat un istoric evreu de cultură maghiară, pe nume Dezsõ Schön, în 1962, la Tel Aviv. Pe românii internați atunci, ocupanții unguri i-au dus cu camionul la Cluj și de aici, în condiții inumane, pe jos până în Austria, pe ruta Jibou-Șimleu Silvaniei-Marghita-Carei-Valea lui Mihai-Nyiregyhaza-Tokay-Budapesta-munții Matra etc. Au murit pe drum 20 de deportați români. Aflăm toate acestea din Jurnalul ținut de deportatul Florian Mornăilă, fost notar, din Sărmășel, document care vede lumina tiparului abia astăzi. Îngrijitorul ediției a spus că de această carte se vor interesa cu siguranță și urmașii celor deporați, care sunt scriși nominal (în total 170), cu vârsta lor și localitatea de origine, foarte mulți din Ceanu Mic, Tureni, Comșești, Copăceni, Cacova Ierii, Valea Ierii, apoi din Băișoara, Milaș, Lita, Hășdate, Iara de Jos, Filea de Jos, Lueriu, Glod, Stoiceni, Dolheni, Cupșeni, Băița, Boiu Mare, Bârsău Mare, Vima Mare, Dobric, Șimișna, Sălnița, Ibănești, Crasna (Covasna), Ojdula, Miheșu de Câmpie, Borșa Maramureșului, Veștem, Poiana Sibiului etc. În anexa documentului sunt publicate și declarațiile din 1981 ale unor martori ai acelor atrocități de la Sărmașu, inclusiv a lui Florian Mornăilă. Ca o concluzie, îngrijitorul ediției citează un fragment din declarația martorei Budai Erzsebet din Sărmășel-Gară: „Să condamnăm pretutindeni iredentismul și șovinismul pentru ca ororile de la Sărmașu-Sărmășel să nu se mai repete! Să explicăm tinerei generații ce înseamnă suferința și cum trebuie să apărăm ca lumina ochilor prietenia, omenia și frăția noastră!". A intervenit la discuții și pr. Ilie Bucur, care a propus primarului orașului Sărmașu, prezent la Reuniune, să se pună o placă comemorativă pe clădirea unde au fost închiși și maltratați evreii și români în Sărmașu, înainte de a-i duce la moarte, respectiv în deportare în Austria, în condiții nemiloase.

A urmat lansarea cărții „Știință și religie", de pr. Ilie Bucur, apărută la Editura Napoca Nova. Au vorbit directoarea editurii, Voichița Pălăceanu-Vereș, și autorul, pr. Ilie Bucur. S-au mai lansat două cărți ale Mihaelei Rașcu, despre care au vorbit Voichița Pălăceanu-Vereș, autoarea și Al. Florin  Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români, care a premiat cu diploma Virtutea Literară, una din cele mai însemnate distincții ale LSR, pe pr. Ilie Bucur și pe scriitoarea Mihaela Rașcu.

O intervenție de mare elevație spirituală a avut-o și poetul Valentin Marica, recitând în final o poezie proprie emoționantă. Și poetul Al. Florin Țene a recitat o poezie emoționantă dedicată Marii Uniri.

Reuniunea a fost condusă cu mult aplomb și cu vorbe de spirit de omul de cultură târgumureșean poetul Nicolae Băciuț, unul dintre protectorii de seamă ai vieții culturale sărmășene, alternând cu momente artistice susținute de minunații copii din Sărmașu (Olivia Cenan, Bianca Roșca, Daria Baciu, Maria Linca, Eliza Bobiș, Andrada Uifălean, Maria Vărzar, Andreea Moldovan) și cu recitaluri muzicale folk susținute de Traian Comșa.

După o scurtă pauză pentru cină, cu bucate alese pregătite de: Lumperdean Maria, Moldovan Fironica, Blăjan Icuța, Baciu Maria, Boia Emilia și Aurelia Pop care coordonează Asociația Culturală „Graiul Câmpiei", în calitate de președinte.

A urmat maratonul poeților și scriitorilor mureșeni, cu recitări și semnalări de carte, fiind „în cursă": Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Gabriella Costescu, Viorica  Șutu, Viorica Feierdan, Ani Vanda, Traian Comșa ș.a., cărora li s-a alăturat spre final și Simina Moga Lazăr, care a citit din ultima sa carte, „Mărgelele copilăriei".

Iată, așadar, că Sărmașu a devenit pentru o zi, o veritabilă capitală culturală a Câmpiei Transilvaniei, unde temele grave ale istoriei noastre națiomale s-au îmbinat cu frumusețea Artei și cu forța mântuitoare a Poeziei.

 

Lasă un comentariu