Începe vaccinarea antipneumococică pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani

În acestă lună (septembrie 2017), demarează campania de vaccinare antipneumococică, indicată copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, noul vaccin ajutând la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania.

Vaccinul se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

„Bolile pneumococice sunt infecții cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui. Această bacterie face parte din flora microbiană normală. Pneumococul este unul din principalii agenți patogeni infecțioși regăsiți la vârsta copilăriei (mai ales în primii 5 ani de viață), transmisibil de la om la om. Se transmite pe cale aeriană, direct, prin vorbit, căscat, strănut, râs, tuse, contact cu un purtător asimptomatic, sau indirect, prin praf contaminat.

Studiile epidemiologice au demonstrat că aproximativ jumătate dintre copii sunt purtători la nivel nazo-faringian de pneumococ, procentul ajungând, în anumite zone geografice, chiar la 80% la copiii care frecventează colectivitățile (grădinițe sau creșe). Prezența pneumococului în nazo-faringe reprezintă un risc semnificativ pentru gazdă, dar și pentru cei din jur, deopotrivă copii sau adulți.

Infecțiile produse de Streptococcus pneumoniae nu produc imunitate împotriva unor viitoare infecții pneumococice. Astfel, un copil poate să prezinte mai multe boli provocate de pneumococ de-a lungul anilor (otită medie acută, sinuzită, pneumonie, bacteriemie, septicemie).

Odată cu introducerea vaccinării antipneumococice, se reduce semnificativ incidența infecțiilor aparatului respirator produse de pneumococ, permițând o utilizare mai redusă a antibioticelor și prevenirea dezvoltării mecanismelor de apariție a rezistenței.

Introducerea vaccinării antipneumococice în programele naționale de vaccinare în anumite țări europene a condus la reducerea semnificativă a utilizării antibioticelor. Astfel, introducerea vaccinării antipneumococice în programul național de imunizare din Franța a condus la reducerea cu 50% a consumului de antibiotice în rândul copiilor", a explicat, pentru Agerpres, prof. dr. Doina Anca Pleșca, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

 

Lasă un comentariu