Inventatorul, blândețea și... Dumnezeu

Distribuie pe:

„Prin Dumnezeu înțeleg existența absolută, infinită, adică substanța alcătuită dintr-o infinitate de atribute, fiecare dintre ele exprimând o esență eternă și infinită. În afară de Dumnezeu nu poate să existe și nici să fie cunoscută sau concepută o altă substanță. Dumnezeu este unic, adică în natură nu există decât o singură substanță, iar aceasta este absolut infinită. Tot ce există se află în Dumnezeu și nimic nu poate nici să existe, nici să fie conceput fără Dumnezeu. Toate ideile care sunt în Dumnezeu se acordă întru totul cu obiectele lor și deci toate sunt adevărate".

Baruch Spinoza (1632-1677), a fost un renumit filosof evreu de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză. A fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și Rene Descartes.

***

„Blândețea nu este o slăbiciune ci o virtute. Ea presupune stăpânirea mâniei și, în general, stăpânirea de sine. A fi blând nu înseamnă a fi un om fără voință, a te lăsa călcat în picioare de către toți. A fi blând nu înseamnă să n-ai un scop în viață și să-i lași pe alții să-și atingă scopul desconsiderând scopul tău. A fi blând nu înseamnă a nu-l acționa pe semenul tău când a pornit pe un drum greșit. Blândețea este un fel de a fi. Ea te determină să fii un om manierat. Blândețea nu este tot una cu lingușirea, ci ea te determină să te porți amabil cu semenul tău pentru că-ți este frate și fiu al lui Dumnezeu. Omul blând nu-i plin de sine, ci-i smerit și nu se crede mai bun decât semenul său".

Andrei Andreicuț (1949-), arhiepiscop și mitropolit, scriitor bisericesc

***

„A discuta de tehnica submarinelor, a avioanelor, te face să contempli și mai adânc la această lume și la creatorul - Dumnezeu, care este marele inventator și creator pe care toată zidirea îl binecuvintează, slăvindu-L pe veci".

Iosif Montgolfier (1740-1810) inginer francez; a inventat parașuta și primul aerostat, care a fost numit și „montgolfier"

P.S. „Femeilor! Podoaba voastră să nu fie cea din afară; Împletirea părului, podoabele de aur și îmbrăcămintea hainelor scumpe; Ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. Că așa se împodobeau odinioară, și sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu, supunându-se bărbaților lor" (I Petru 3, 3-5).

„1001 CUGETĂRI" vol. II

 

Lasă un comentariu