PERSOANELE CĂSĂTORITE SE RECUPEREAZĂ MAI UȘOR DUPĂ OPERAȚIILE PE CORD

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul de Sănătate din Michigan, citați de descopera.ro, au demonstrat că persoanele căsătorite, care au fost supuse unei operații pe cord, s-au recuperat mult mai bine, comparativ cu persoanele care nu aveau un partener de viață sau erau divorțate.

„Studiul nostru a avut drept subiecți 1.576 de pacienți care au suferit o operație pe cord, luați în evidența Institutului de Sănătate al Universității Michigan, care are înscrise peste 30.000 de persoane adulte, cu vârste de peste 50 de ani, începând din anul 1998.

În cadrul cercetării, 65 la sută dintre persoane erau căsătorite, 12 procente erau divorțate sau separate, 21 la sută erau văduve, iar 2 la sută nu fuseseră căsătorite până atunci.

Pentru pacienții care erau separați, divorțați, sau văduvi, existau riscuri cu 40 la sută mai mari să moară sau să dezvolte complicații care să-i împiedice să se întrețină singuri, la doi ani după operație.

Astfel, am constatat că, persoanele care au pe cineva la care se gândesc înainte să intre în sala de operație, au șanse mult mai mari să se trezească în urma intervenției sau să nu se confrunte deloc cu efecte secundare ale acesteia. Apoi, ajutorul unei persoane în perioada de recuperare, dar și alegerea unui spital bun pentru operație sunt motive concrete pentru a avea rezultate bune.

Concret, în rândul persoanelor căsătorite, un procent de 19 la sută au decedat sau s-au îmbolnăvit, iar după intervenția chirurgicală pe cord, în rândul divorțaților sau persoanelor separate, 29 de procente au murit sau s-au îmbolnăvit. Din categoria pacienților văduvi - 34 la sută au decedat, iar dintre cei care nu fuseseră vreodată căsătoriți cu acte, 20 la sută nu au supraviețuit.

Pe de altă parte, după acest studiu, sperăm ca serviciile postoperatorii pentru persoanele singure să fie îmbunătățite, în vederea unei recuperări mai bune.

Noutatea pe care o aduce studiul nostru este faptul că statutul marital este un element de predicție al recuperării și al supraviețuirii unui pacient în urma unei operații pe cord", explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu