Șah la rege… în Sighișoara

Distribuie pe:

Dacă până acum în municipiul Sighișoara, în zona sportului minții, cel al șahului, nu a avut loc decât sporadice întâlniri între patru, cinci iubitori de șah (deși elevii au avut parte de profesori care s-au preocupat de promovarea șahului în rândul tinerilor), de data aceasta, fiind și sâmbătă - sfârșit de săptămână, s-a putut organiza o astfel de întâlnire cu ajutorul patronului de la restaurantul „Vila Franca", cel care a sponsorizat acest concurs, contribuind cu spațiul necesar desfășurării pașnicelor „ostilități" de pe tabla de șah.

Întâlnirea de la Vila Franca este socotită ca primul concurs de șah din oraș, cu participarea sportivilor, legitimați și nelegitimați, juniori și seniori, cu toții iubitori ai acestui sport. La această primă ediție au participat iubitori ai șahului, din Târgu-Mureș, Sovata, Albești, Miercurea Ciuc, Reghin, Odorhei, Cristuru Secuiesc, precum și localnici. De la arbitrul întâlnirii, Balazs Istvan din Odorheiul Secuiesc, am aflat că, inițial, au fost înscrise 49 de persoane, celor mai bine cotați șahiști, acordându-li-se premii pe categorii de vârste. Ioan Boholț, unul dintre principalii organizatori ai întâlnirii, este de părere că o asociație de șah constituită la Sighișoara este mai mult decât necesară, datorită numărului mare de iubitori ai acestui îndrăgit sport. Domnul avocat Ioan Herlea, un împătimit al șahului, afirmă că, în decursul anilor, cei câțiva șahiști din Sighișoara au fost invitați la diferite concursuri în: Târgu-Mureș, Sovata, Corund, Lăzarea, Lupeni, Reghin. Ei mergeau de la oraș spre localități rurale unde de multe ori concursurile se desfășurau fără ca Sighișoara, la nivel de șah, să aibă constituită vreo asociație sau grupă susținută sau sponsorizată pe plan local, până în prezent fără niciun ajutor din partea primăriei, în afară de promisiuni.

Această primă ediție, cu o participare atât de numeroasă, la care mulți nu se gândeau că va avea sorți de izbândă, marchează, iată, un început promițător pentru constituirea, pe plan local, a doritei asociații sportive, pe care șahiștii sighișoreni o merită din plin.

Lasă un comentariu