Ne rămâne, în curând, să stingem lumina în țară!

Distribuie pe:

România pierde nouă români în fiecare oră. Deși trompetele propagandistice ale evoluției economice dau de veste că România este campioană europeană la creșterea economică statistică, exodul continuă ireversibil. România pierde anual oameni în echivalentul unui oraș de nivel mediu. Anul trecut, au emigrat către zări economice mai prospere cca 85.000 de români, iar numărul celor care preferă să plece din țară sporește de la un an la altul. Dacă aceștia ar rămâne în țară, bugetul statului ar câștiga de pe urma lor, jumătate de miliard de euro anual. Dar cei în cauză nu mai au încredere în politică, politicieni, în guvernare și guvernanți, nici în economia țării lor, iar nivelul de trai din România nu este la fel de convingător precum sunt statisticile și calculele seci ale hârtiei. În consecință, pe fondul vacarmului conflictualității degenerate la vârful țării, ne confruntăm cu un deficit tot mai mare de forță de muncă și, în mod evident, de specialiști.

Analizând situația la rece, sociologii cred că stimularea natalității și deschiderea granițelor pentru străinii care vor să muncească la noi ar putea fi soluții pentru a acoperi deficitul de forță de muncă. Însă, pentru stimularea natalității, statul român încă bâjbâie de decenii. Pe de altă parte, exodul și valul migraționist către Europa al refugiaților din zonele de conflict armat implică serioase riscuri, implicit de natură teroristă.

Specialiștii susțin că dacă cei 85.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în țară și s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie, în consum ar fi intrat mai mult de jumătate de miliard de euro pe an. Iar la această sumă se adaugă și altele. Doar din taxele pe salarii ar fi intrat la buget alte 400 de milioane de euro. Iar dacă banii câștigați ar fi cheltuiți în țară, bugetul ar încasa încă 100 de milioane de euro doar din TVA.

Problema majoră este că România își irosește resursele și pierde, în primul rând, investiția făcută în specializarea celor cale emigrează, având în vedere că mulți dintre cei care își văd viitorul în altă țară sunt înalt calificați. Spre exemplu, medicii reprezintă o categorie profesională care emigrează în număr foarte mare. Concomitent însă, interesul pentru facultățile de medicină a crescut foarte mult. Din păcate, o bună parte a absolvenților pleacă din România.

Un studiu al Organizației Națiunilor Unite arată că 3.400.000 de români sunt în Diaspora. Cifra reprezintă, de fapt, 17% din populația României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o țară care nu a fost afectată de conflicte armate. România se află într-o scădere a populației accelerată, iar această situație ar trebui să ne înspăimânte și să ne preocupe legislativ cât se poate de serios, pe termen lung…

 

 

Lasă un comentariu