BEBELUȘII DORM MAI BINE ÎN CAMERE SEPARATE

Oamenii de știință americani de la Centrul pentru Somn din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, citați de descopera.ro, susțin că bebelușii care sunt culcați în camerele lor dorm mai mult și au rutine mai consistente în ceea ce privește somnul în comparație cu cei care împart patul sau camera în timpul nopții cu adulții.

„În studiul nostru, am analizat date prelevate prin intermediul unor chestionare completate de părinții a 6.236 de bebeluși între 6 și 12 luni, din Statele Unite, și a 3.798 de copii dintr-un grup internațional din Australia, Brazilia, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Toți participanții la cercetare au fost utilizatori ai unei aplicații de telefon mobil disponibilă în mod public și concepută special pentru evaluarea somnului copiilor.

37% dintre bebelușii din Statele Unite și 48% dintre cei incluși în grupul internațional obișnuiau să doarmă într-o cameră separată de cea a părinților. Părinții care își petreceau noaptea într-o cameră separată de cea a copiilor au declarat că bebelușii lor se culcau mai devreme, adormeau mai repede, iar somnul lor era mai lung în decurs de 24 de ore.

Unul dintre motivele principale pentru care copiii dorm mai bine în camera lor este faptul că ei au astfel o șansă mai mare de a se autodisciplina. De asemenea, părinții care își culcau bebelușii într-o cameră separată de a lor erau mai puțin stresați cu hrănirea acestora pentru a-i stimula să adoarmă, atât la culcare, cât și când se trezeau în timpul nopții. În plus, părinții ai căror bebeluși dormeau în camere separate considerau că momentul culcării acestora era mai puțin dificil", explică specialiștii americani.

Pe de altă parte, rezultatele acestei cercetări se află în contradicție cu recomandările emise anul trecut de Academia Americană de Pediatrie, potrivit cărora este indicat ca nou-născuții să doarmă în același dormitor cu părinții cel puțin în primele șase luni de viață pentru a se reduce riscul de moarte prematură și că, în mod ideal, bebelușii trebuie să fie ținuți în timpul nopții în camera părinților timp de un an.

Recomandările vizează perioada cea mai riscantă pentru sindromul morții subite infantile, de la naștere până la 6 luni, însă aceste decese pot surveni și în cazul copiilor cu vârste mai înaintate.

„În cazul în care singurul scop este creșterea duratei somnului, atunci rezultatele ar putea fi convingătoare. Însă, pentru că nu cunoaștem ce anume cauzează sindromul morții subite infantile, iar dovezile susțin că împărțirea camerei este o metodă de reducere a acestui fenomen, a renunța la o parte din somn ar putea fi ceva care merită făcut", cred reprezentanții Academiei Americane de Pediatrie.

 

Lasă un comentariu