Ministerul Muncii pregătește O NOUĂ LEGE A PENSIILOR

Distribuie pe:

La Instituția Prefectului Mureș, a avut loc marți, 5 septembrie, a.c., ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Mureș. La întâlnirea cu reprezentanții pensionarilor din județul Mureș, a participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Adrian Marius Rândunică și prefectul județului Mureș, dr.ucian Goga.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată ulterior ședinței, Adrian Marius Rândunică a menționat faptul că ministerul pe care îl reprezintă a demarat o campanie națională de consultări, la nivel județean, privind viitoarea lege a pensiilor, acesta fiind și scopul întâlnirii de la Târgu-Mureș.

„Am făcut un Consiliu consultativ cu asociațiile persoanelor vârstnice, pe tema legii pensiilor. Ministerul Muncii a strâns până acum legislația europeană în domeniu, a fost analizată, am constituit un grup de lucru la nivelul ministerului, dar ne dorim ca acest act normativ să fie unul constructiv și foarte util și bun. Tocmai de aceea, încercăm să facem aceste întruniri, consultări, în teritoriu, până va apărea proiectul de act normativ, pentru ca punctele de vedere ale cetățenilor și factorilor interesați să se regăsească în proiectul de act normativ", a precizat, secretarul de stat.

Vorbind despre cea mai importantă problemă care ar trebui respectată în elaborarea viitorului act normativ vizând sistemul de pensii, secretarul de stat Adrian Marius Rândunică, de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a subliniat faptul că, principiul contributivătății este cel mai corect de care ar trebui să se țină cont. Astfel, contribuția plătită de angajați la sistemul de pensii să fie factorul cel mai important care trebuie avut în vedere în noua lege a pensiilor.

„Noi ne dorim ca acest principiu să fie de bază în ceea ce privește acest act normativ. (…) luăm în calcul toate categoriile de pensionari, (…) asta a fost și solicitarea din teritoriu, să discutăm despre toate categoriile de pensionari în ceea ce privește noul proiect de act normativ."

De asemenea, referitor la revenirea și reangajarea celor care provin din sistemul public, la cumulul pensiei cu salariul, a precizat: ,, Astăzi suntem în analiză (…) din absolut toate întâlnirile a reieșit faptul ca aceștia să nu se poată întoarce în sistemul public, pe niciun fel de funcție…Ne-a fost solicitat de către participanții la aceste întâlniri ca, cei care au lucrat în sistemul public, indiferent care ar fi acela, administrație locală, centrală sau deconcentrate, să nu mai poată lucra după ce ies la pensie, să nu mai poată reveni (…) mă refer absolut la tot ce înseamnă sistem public, inclusiv cel militar."

Până în luna octombrie, se dorește ca acest proiect de act normativ să prindă contur.

 

Lasă un comentariu