Carențele în comunicare l-au costat funcția pe ministrul Apărării!

Distribuie pe:

Un comunicat de presă emis, marți, 5 septembrie 2017, de Ministerul Apărării Naționale (MApN) a dus la demisia ministrului de resort, Adrian Țuțuianu.

În comunicat, se anunța că salariile angajaților se vor plăti eșalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară: „Soldele și salariile nete, fără contribuții și impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie. La aceeași dată, vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe, iar banii de chirii, normă de hrană și alte drepturi salariale vor fi acordați în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară.

Între 21 și 25 septembrie vor fi plătite contribuțiile angajatorului și ale angajatului, dar și impozitul pe venit".

Anunțul a creat confuzie printre angajații MApN, mass-media a înțeles că ministerul a rămas fără bani, iar primul ministru, Mihai Tudose, i-a invitat la Guvern pentru explicații, atât pe ministrul MApN, Adrian Țuțuianu, cât și pe ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

După întrevedere, ministrul Apărării a anunțat că și-a lăsat demisia pe masa premierului: „Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în fața premierului că am greșit față de el că nu i-am comunicat și nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greșeala și că, dacă demisia mea este o soluție care repară lucrurile, eu sunt un om serios. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă.

La MApN, nu există probleme financiare, ci sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de dispozițiile legale, articolul 18, aliniatul 4 din Legea responsabilității fiscale-bugetare. Acest aspect nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestru 4 în trimestrul 3 și să rezolvăm la data de 15 septembrie toate problemele care țin de salarii și alte drepturi ale personalului din sistemul militar.

Vreau să fac precizarea că pe data de 15 septembrie plătim salariile aferente lunii august și că norma de hrană de care vorbim este aferentă lunii septembrie. Toate aceste drepturi vor fi plătite în luna septembrie. Nu există nicio problemă cu alocările financiare", a declarat ministrul Adrian Țuțuianu, pentru Antena 3.

Ulterior, premierul Mihai Tudose a anunțat că a acceptat demisia lui Adrian Țuțuianu și că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD și în coaliție pentru nominalizarea pe postul de ministru al Apărării.

 

Lasă un comentariu