Cu miniștrii-n titicar!

Distribuie pe:

Pentru ca lucrurile în administrația publică să meargă tot mai bine, legiuitorii au hotărât, prin 2009, dacă nu ne-am sclerozat, ca pe timpul verii să fie organizate cursuri de perfecționare, în cadrul cărora funcționărimea de prin primării și alte instituții din municipii, orașe și comune să se pună la punct cu ultimele noutăți în materie de „bună guvernare".

Aceste cursuri durează cam o săptămână, iar costurile sunt suportate din bani de la buget. Ele nu se țin la sediul unității, cum ar crede unii (și cum ar fi normal), ci pe la Sinaia, Mamaia, Predeal, Băile Felix, în Maramureșul istoric și în alte zone turistice și pitorești. Cursanților li se predau cursuri pe cât de interesante, pe atât de utile, ca de exemplu: managementul stresului și gestionarea emoțiilor, administrarea parcului auto, eficientizarea scrierii eficiente a documentelor de stare civilă etc. La absolvire, ei primesc o diplomă care nu le slujește la nimic, ceea ce nu înseamnă că nu se întorc pe la casele lor mai perfecționați și mai instruiți decât înainte, hotărâți pe muncă și, evident, tobă de carte. Plus că diploma e frumoasă, din hârtie fină, cu chenar auriu, cu numele cursantului frumos caligrafiat, numai bună s-o atârni în bucătărie, deasupra aragazului, să vadă soacra cine-i diplomatu'-n casă. Unii funcționari au îndrăgit așa de tare aceste cursuri de perfecționare încât, după ce îl dau gata pe cel de la Mamaia, se duc să se perfecționeze o tură și la Predeal. Sau invers. Bine, că în ciuda perfecționării, unitățile administrativ-teritoriale din raza de competență a cursanților rămân tot așa de dărăpănate și vai de capul lor ca și înainte de perfecționarea edililor, dar zilele n-au intrat în sac, la anu' o să fie alte cursuri, iar rezultatele s-or vedea la anu' și la mulți ani.

Membrii comunităților locale nu prea văd cu ochi buni aceste instructaje și perfecționări, susținând că, de fapt, ele sunt niște concedii camuflate, plătite din bani publici. Cel puțin așa susține un sătean din Pielești și înclinăm să-i dăm dreptate întrucât, cum se face, cum nu, cert e că acești cursanți postează pe Facebook imagini cu ei cum fac plajă ori se relaxează la un mic și-o bere. Nicecum nu apare vreo poză cu cursanți (scuzați cacofonia) șezând frumos în sala de curs și luând notițe despre managementul emoțiilor, gestionarea parcului auto și ce li se mai predă lor pe-acolo.

„Poa' să zică satu' ce vrea, io m-am dus la Mamaia să dezbatem lucruri serioase, despre integritatea europeană, despre pironul doi de pensii, despre norme și proceduri de tecnică legislativă, am antamat idei globale de proiecte, am conturat vizuini…ăsta… ăăă, viziuni pă termen lung, din punct de vedere" - s-a zborșit un consilier din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, supărat că l-a întrebat un reporter cât a plătit primăria ca să-l școlească în halul ăsta.

…Și, uite-așa, an de an, instructajele și perfecționările s-au tot lărgit și s-au adâncit, au devenit tot mai cuprinzătoare, îmbinând utilul cu plăcutul, au cuprins sfere tot mai înalte, până hăt, la vârfurile politicii și ale administrației.

Însă, culmea culmilor, în materie de perfecționare prin instructaj s-a produs anul acesta, chiar când se îmbuca toamna cu vara, în sensul că una venea și alta pleca, ce nostalgic!

Pe scurt, la sfârșit de august, dl Dragnea a convocat toată șefimea din PSD și pe majoritatea miniștrilor la malul mării, la Mamaia, pentru un instructaj despre priorități legislative în sezonul toamnă-iarnă, înființarea unor noi departamente și structuri de tăiat frunze la câini, precum și alte „cestiuni arzătoare la ordinea zilei".

Înainte, însă, de reuniunea propriu-zisă, și pentru ca ea să se desfășoare într-o ambianță relaxată, dl Dragnea ce făcu? Nici mai mult, nici mai puțin, îi încărcă pe membrii Executivului în… titicar. În ti-ti-car, stimați cetățeni, această îndrăgită și simpatică tiriboanță, care te hurducă, zdronca-zdronca, prin stațiune, plimbare de neratat, prin anii '70, când proletariatul din fabrici și uzine își petrecea concediul la Mamaia, cu bilete de sindicat și copii muți de uimire în fața năstrușnicei apariții (Ni, ticule, titicaru'!). Ce mai, un concediu fără titicar nu se putea numi concediu. Ehe, ce vremuri!

…Nu-i de mirare, așadar, că miniștrii PSD au dat o raită prin Mamaia, salutând mulțimea din drăcia aia pe roți, frumos împodobită cu desene colorate cu fluturași, pitici, ciupercuțe, floricele și alte bibiluri.

Dl Dragnea i-a lăsat de capul lor, să nu-i streseze, nu înainte însă de a verifica dacă frânele sunt în bună stare de funcționare fiindcă, ce să vezi, prin zonă erau adunați și liberalii (ca să înfiereze programul de guvernare) și nu era exclus ca și aceștia să râvnească la o tură cu titicarul, dar din sens opus. Or, vă dați seama, o ciocnire frontală între titicarul PSD și titicarul PNL - cu toți piticii, floricelele și ciupercuțele - ar fi produs o catastrofă mai mare decât bombardeaua nucleară a lui King Kong, Bing Bong sau cum îl cheamă pe coreeanul cu rachetele și testele lui atomice, care vă pot afecta emoțional.

…Așa, și, după ce s-au dat jos din titicar, teferi și nevătămați, miniștrii au fost încolonați doi câte doi și conduși pe plajă de către dl Dragnea, care le-a distribuit, pe bază de tabel și semnătură, șpilhozene cu danteluță și trandafiri, achiziționate din banii de cotizație, și, conform unor surse ascunse prin boscheți (ca să nu li se vadă anonimatul), au fost puși să se bronzeze, un sfert de oră pe burtă, un sfert de oră pe spate și câte zece minute pe laterale (ca să nu arate „galbini ca turta de ceară", după atâta creștere economică). Apoi, președintele a stins țigara, a sunat adunarea și s-au deplasat cu toții în sala de curs și de perfecționare. Acolo, în urma dezbaterilor, s-a decis că, neapărat, trebuie îmbunătățită activitatea politică a organizațiilor județene, au fost prezentate o informare privind structura pe vârste și profesii a membrilor de partid și o propunere privind înființarea Direcției de gestionare a carierei politice. De asemenea, au fost luate și alte decizii cruciale pentru progresul națiunii.

Ei, dar parcă organizațiile de tineret nu s-au perfecționat vara asta? Ba bine că nu. Junii au fost în Delta Dunării și au avut un chef de cursuri… mai ceva ca Grivei de lanț. Instructajul a constat în campionate de volei (fetele mai că-și pierdeau conținutul sutienelor, de atâta implicare), băieții trăgeau la beri și la manele, aprindeau lampioane, de era să ia foc o coșmelie, noroc că s-a intervenit la timp, cu tulumba, iar undeva, într-o incintă întunecată, dna Ecaterina Andronescu, tristă și încercănată, vorbea, monoton, cu pereții. (Iată - ne-am zis în sinea noastră interioară, modul puțoist în care ar putea fi gestionată România dacă, Doamne ferește, ar apuca pe mâna acestor firave mlădițe, din care - zice-se - vor crește falnicii stejari ai politichiei carpato-danubiene-pontice.)

…Cam așa stătură lucrurile, și anul ăsta, cu stagiile de perfecționare, iar la anul vor sta și mai bine, organizațiile județene își vor îmbunătăți activitatea neabătut, Direcția de gestionare a carierei politice va produce alți și alți carieriști politici; aceia, la rândul lor, se vor da cu titicarul, cu tiribomba, cu trotineta sau călare pe măgăruș - depinde ce vor mai studia la cursul de gestionare a parcului auto…

…Iar noi - vorba poetului - locului ne ținem / Cum am fost așa rămânem: / Miniștrii cu titicaru' / Și poporu' cu amaru' "…

 

Lasă un comentariu