Arginții, Moartea și... OrtodoxismulArginții, Moartea și... Ortodoxismul

Distribuie pe:

1. „RĂDĂCINA TUTUROR RELELOR ESTE IUBIREA DE ARGINT; Celor BOGAȚI în veacul de acum poruncește-le să NU se semețească, nici să-și pună nădejdea în bogăția cea nestatornică, ci în Dumnezeul cel viu, Care ne dă belșug spre îndulcirea noastră; SĂ FACĂ BINE, să se înavuțească în fapte bune, SĂ FIE DARNICI, SĂ FIE CU INIMĂ LARGĂ, agonisându-și lor bună temelie în veacul viitor, ca să dobândească, cu adevărat, viața veșnică" (Epistola I Timotei - cap. 6).

EPISTOLA către TIMOTEI; a fost un episcop creștin în secolul I, ucenic și colaborator al Sf. Apostol Pavel. Originar din Lystra (Turcia de azi), a fost fiul unui tată păgân

și al unei mame evreice, numită Eunice

* * *

2. „ÎI MULȚUMESC LUI DUMNEZEU, PENTRU OPORTUNITATEA PE CARE MI-A DAT-O, DE A ÎNVĂȚA CĂ MOARTEA ESTE CHEIA CARE DESCHIDE UȘA CĂTRE ADEVĂRATA NOASTRĂ FERICIRE".

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), compozitor german și austriac, unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice

***

3. „Suntem ca atare ortodocși pentru că suntem români și suntem români pentru că suntem ortodocși. Să devenim catolici? Ca să devenim catolici ar trebui să ne transformăm sufletește, încât să putem realiza catolicismul. Transformarea aceasta înseamnă însă: renunțarea la istoria noastră și la structura noastră spirituală. Cu alte cuvinte: la România.

Aici nu există a treia poziție: sau rămâi român - și atunci catolicismul tău nu e o realitate; sau devii catolic - și atunci nu mai ești ROMÂN.

Nae Ionescu (1890-1940), filosof, logician, pedagog și jurnalist român

P.S. „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit și care nu este păstor, și ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind și lasă oile să fugă; și lupul le răpește și risipește oile. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit și nu are grijă de oi." (Ioan 10, 11-14)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu