Liniștea plină de farmecul privirii

Distribuie pe:

În această lume a vieții noastre atât de agitate, nu o dată ne-am întrebat și ne întrebăm: ce înseamnă arta azi, cu ale ei alte forme de expresie? Afirmam cândva, cu gândul la această întrebare, că toți creatorii: poeți, prozatori, dramaturgi, pictori, compozitori au fiecare rolul lor important, deoarece pun câte o cărămidă, cu semnătura numelor lor, la acel edificiu cultural, în acel relief românesc, format din piscuri ale culturii și artei, din munți, din dealuri și obcine ale frumosului, fiecare venind cu partea lui de contribuție, mai mare, mai importantă sau mai mică. Dar fiecare, prin creația lui, face parte dintr-un rotund cultural.

Privesc lucrările artistei Marina Kulcsar, cuprinse în galeria „Cuvântul liber", dintr-o expoziție care adăpostește liniște, plină de farmecul privirii, prin temele și ideile artistei în continuă evoluție. O artistă care vorbește prin temă și culoare.

Privești aceste tablouri și parcă auzi o liniște respirând, cu efect emoțional în spațiul locuirii ideii. Privim o culoare care, indiscutabil, sugerează o stare, nicidecum vreo amenințare a vremii sau răului.

Privind și cele câteva tablouri cu biserici și cruci, parcă auzim clopotele din biserica credinței unui Neam. Și, de dincolo, răzbate o rugăciune.

Fascinată de generozitatea spațiului, din care omul lipsește, el fiind dincolo de rama tabloului, artista ne oferă bucurie, liniște, dar și irizări de alarmă contemporană. Așa se face că, privind tablourile artistei, parcă auzi acea curgere, ba molcomă, ba furioasă, în închipuire, a apelor căzând.

Un spațiu al peisajului, altul al Crucii și Bisericii credinței noastre strămoșești. Asta vedem! Un sens al mișcării, aproape muzicale, ca dovadă a acelui „potențial de creație" numit, cu propuneri vizuale încântătoare, cu compoziții artistice de un ridicat nivel cultural, cu o încântare a expresiei în gestionarea spațiilor cunoscute și la îndemână.

Dacă afirm, ca iubitor al artei, că frumosul artei Marinei Kulcsar din această expoziție mă încântă, nu-i nicio evaluare riscantă, ci doar un punct de vedere vizând talentul și reușita!

Lasă un comentariu