Marina Kulcsar - când taina lumii sporește prin culoare…

Distribuie pe:

„Frumusețea înseamnă adevăr, iar adevărul frumusețe. Asta e tot ce se știe despre această lume, dar și tot ce e nevoie să se știe". (John Keats)

Marina Kulcsar Pârvu dovedește cu asupra de măsură că… „știe tot ce e nevoie să se știe" despre lume și că - pentru a-l cita din nou pe scriitorul englez - „o operă de artă este o veșnică bucurie", oricât de urâtă, de rău alcătuită și de strâmbă ar fi lumea în care trăim. Sau tocmai de aceea.

Așadar, timp de o lună (mai precis, până la 8 octombrie), cei care iubesc frumosul pot admira, la Galeria cotidianului „Cuvântul liber", expoziția de pictură a Marinei Kulcsar, vernisată vineri, 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, prilej cu care, firește, autoarea a fost felicitată (și) cu ocazia onomasticii domniei sale. Artista, absolventă a Școlii de Artă din Târgu-Mureș, se află la cea de-a opta sa expoziție personală, fiind cunoscută mai ales ca iconar pe sticlă, meșteșug ale cărui taine le-a dezvăluit multor generații de copii.

Manifestarea de ieri - componentă a proiectului inițiat și promovat de jurnalista Mariana Cristescu, șefa Secției Cultură a cotidianului nostru - s-a bucurat de prezența a numeroși membri ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș (AAP), din care autoarea face parte încă din 2006, fiind, în prezent secretara organizației și „sufletul" filialei, după cum afirma președintele AAP Mureș, Ilarie Gh. Opriș, dezvăluind că, dincolo de penelul sensibil al artistei se ascunde o personalitate energică, un om de bază, o voce ascultată, o profesoară exigentă, dar apropiată de sufletele învățăceilor săi.

În calitate de gazdă a evenimentului, poetul și publicistul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", a vorbit despre peisajele Marinei Kulcsar plasându-le sub semnul „liniștii pline de farmecul privirii", iar pictorul, sculptorul și muzeograful Vasile Mureșan deslușea, în pânzele de pe simeze, „lungul drum al căutării de sine, în jocuri de culori, ritmuri și lumini de mare rafinament cromatic". „Căpătând noi valențe, pictura Marinei Kulcsar este și o mărturisire a credinței, a simțului rânduielii", observa, la rândul său, pictorul Călin Bogătean, referindu-se la piesele cu tentă religioasă ale autoarei.

Personalitatea complexă a artistei a fost întregită de …amănuntul că pictorița Marina Kulsar este profesoară de Educație fizică, fostă sportivă de performanță, directoarea Filialei Mureș a Academiei Olimpice Române, dna prof. Elena Vlas felicitând-o (și) în această calitate.

Marina Kulcsar (născută la 19 iulie 1947, în comuna Mâneciu Ungureni, județul Prahova) a participat la numeroase expoziții colective, la taberele de creație de la Sighișoara (icoane pe sticlă) și Sovata (pictură în ulei pe pânză) și a obținut diplome la Festivalul Internațional al Școlilor de Artă, Expoziția de artă populară și meșteșuguri tradiționale și Muzeul Județean de Etnografie Mureș.

1 comentariu

  1. Doru Uscatu 10 martie, 2024 at 11:52 Răspunde

    Un mesaj pentru Marina si sotul ei Loti .
    Miercuri 7 aug 2024 vom avea intalnirea de 55 de ani de la absolvirea facultatii. Speram de aceasta data sa ne onorati cu participarea Pentru informatii si amanunte consultati Grupul Alumni si pe Watsap la Tel .0745998800

    Cu respect Doru Uscatu 10 martie 2024

Lasă un comentariu