Cele mai adânci lacuri din lume. Marea Caspică

Distribuie pe:

Este cel mai mare lac sărat ca suprafață de pe glob. Această întindere de apă, în trecutul geologic (până acum 11 milioane de ani), a fost legată de Marea Azov, Marea Neagră și Marea Mediterană, putând comunica astfel cu Oceanul Planetar. Acest lac este o rămășiță a Oceanului Tethys, fiind cel ce-al treilea cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime de 1.025 de metri.

Marea Caspică este foarte bogată în resurse de petrol și gaz, valoarea fiind estimată la peste zece trilioane de dolari.

Conform unei ipoteze, Marea Caspică a fost numită așa în cinstea unor triburi vechi de crescători de cai - Caspiev, care au locuit în sec. I î.Hr. pe coasta de nord-vest a lacului. Pe parcursul istoriei, Marea Caspică a avut cca 70 de nume: Hyrcană, Hvalână, Hazară, Abescună, Saray, Derbent, Sihai și alte denumiri provenite de la naționalități și triburi diferite.

Ambianța naturală a țărmului mării presărat cu plaje de nisip, ape minerale și nămoluri lecuitoare creează condiții favorabile pentru odihnă și tratament. În același timp, gradul la care a ajuns industria turistică a țărmului Mării Caspice îl depășește pe cel al țărmului caucazian al Mării Negre. În ultimii ani, industria turistică se dezvoltă și pe țărmul azer, iranian, turkmen și al Daghestanului.

Lasă un comentariu