Ministerul Sănătății cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat!

„Ministerul Sănătății va decide asupra acestor modificări numai după consultarea în permanență a reprezentanților universităților de medicină și farmacie, a instituțiilor de învățământ de profil, a colegiilor profesionale și a organizațiilor studenților mediciniști", mai precizează MS.

Ministerul Sănătății (MS) informează că, în acest an, concursul de intrare în Rezidențiat, în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, va fi organizat duminică, 19 noiembrie 2017, în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

„În premieră, MS va solicita Guvernului României majorarea cifrei de școlarizare pe baza necesităților existente în unitățile sanitare din teritoriu, dar și capacitatea de pregătire disponibilă din universitățile de medicină și farmacie.

Anul acesta, vrem să pregătim mai mulți specialiști, pentru că realitatea din sistem, ne arată că este nevoie de medici specialiști tineri, în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidențiat, pe baza solicitărilor realizate de universități și studenți, dar și în baza experienței din ultimii ani.

Totodată, le-am propus rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total Rezidențiatul, astfel încât fiecare instituție de învățământ superior medical publică să poată organiza concursul de Rezidențiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister și a metodologiei de concurs care, probabil, va rămâne elaborată la nivel central.

De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale județene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare, mai multe spitale județene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenților la diferite nivele.

Tinerii trebuie să vadă și să se confrunte cu realitățile unităților medicale și, sperăm că, după 3 - 4 ani petrecuți într-o astfel de unitate, vor fi determinați să rămână să lucreze acolo", a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

În plus, acesta crede că sistemul de pregătire a tinerilor specialiști ar trebui să se îndrepte, în viitor, către o autonomie universitară, în sensul în care și metodologia, și subiectele de concurs, să fie stabilite la nivel de centru universitar.

 

Lasă un comentariu