Arestații preventiv și condamnații definitiv au dreptul la aceeași hrană!

Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională și al persoanelor private de libertate a fost modificată, la inițiativa Ministerului Justiției, astfel încât să fie aduse în actualitate normelor legale privind drepturile de hrană ale persoanelor private de libertate, în acord cu evoluția legislației execuțional-penale din 1994 (anul emiterii actului normativ ce s-a dorit a fi modificat) până în prezent.

Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei, urmând ca normele minime obligatorii de hrană să fie stabilite după consultarea unor specialiști în nutriție, prin ordin al ministrului Justiției.

Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere ghidul pentru alimentație sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, Institutului de Pneumologie Marius Nasta și de literatura de specialitate.

O altă prevedere a proiectului adoptat presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.

Lasă un comentariu