LA ȚEBEA, LA 145 DE ANI DE LA MOARTEA EROULUI NAȚIONAL AVRAM IANCU – Mureșeni, la serbările Iancului

Distribuie pe:

Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu" din Târgu-Mureș, reprezentată de Ioan Berța, Dimitrie Poptămaș, Sabău Traian, Șandru Traian, împreună cu o parte a membrilor Ansamblului Folcloric ,,Doina" din Albești, Stan Laurențiu, Pr. Nistor Ioan, Săracu Aurel și Maria însoțiți de gândul primarului Șovrea Nicolae, au fost prezenți, duminică, 10.09.2017, la festivitățile prilejuite de comemorarea celor 145 de ani de la moartea conducătorului revoluției din Transilvania, AVRAM IANCU.

Festivitățile au debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, urmat de cuvântul de deschidere al primarului comunei Baia de Criș, după care au depus coroane de flori numeroase societăți, ligi, fundații, asociații cultural-patriotice din întreaga țară, dintre toate remarcându-se Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu" cu toate filialele sale din țară prezente la manifestare.

A urmat un bogat program artistic unde: Dumitru Fărcaș, Nicolae Furdui Iancu cu fiul său Tudor, Veta Biriș, Sava Negreanu Brudașcu, Mariana Anghel și mulți alți interpreți de frunte ai muzicii populare românești au mângâiat și încântat sufletul miilor de participanți la această manifestare națională. Cântecul patriotic l-a omagiat pe Avram Iancu, înfiorând sufletele și inimile celor care, în această zi superbă de septembrie, au vrut să se încarce cu trăire și vibrație românească, cu putere și speranță pentru a putea trece mai ușor pe nevoiașa cărare a vieții. Un astfel de moment înălțător apropie oamenii, îi face mai buni, mai încrezători, mai răbdători și mai iertători cu toate cele pe care nestatornica viață ni le pune în față.

Și nici nu putea fi altfel aici, în jertfelnicul nostru Ardeal, unde toate cele mari ale sufletului se fac și se desfac sub umbra ocrotitoare a Iancului nostru cel nemurit, al cărui duh ne mai ține încă legați de neam și țară, de idealuri, acum când nori amenințători se rotesc din nou deasupra cuibarului veșniciei noastre, în care Măritul ne-a pus să ne-nmulțim, să îl slăvim, să-i urmăm poruncile, să ne jertfim mereu pentru mărirea și fala Maicii noastre România.

Avem mare nevoie de Iancu, de exemplul său, de spiritul său, acum când trudalnica noastră viață n-a mai născut de mult oameni adevărați, mari și puternici, cu drag de norod și apropiați de suferințele lui, după care noi, cei mulți și nevolnici să ne înșiruim și, punându-ne viața în palma lui Dumnezeu să schimbăm această mincinoasă lume făcând-o mai bună, mai frumoasă, mai curată, mai aproape de vrerea și suferința celor mulți.

De aceea avem nevoie acum și-aici de tine, Avrămuțul nostru cel bun și iertător, să ne picuri pe suflet mângâiere, speranță, drag de neam și țară, să ne mâni la luptă, ca să ne spălăm prin ea obrazul rușinii și sufletul cel înnămolit și îndulcit de-acum cu toate păcatele lumii. Că de nu ne răscolești sufletul și nu ne schimbi gândirea nu ne vom mai deștepta niciodată din somnul nevredniciei noastre.

 

Lasă un comentariu