Moldova și Ardealul vor autostradă în Țara Românească!

Distribuie pe:

O coloană formată din câteva sute de autovehicule - autoturisme, camioane de mare tonaj, motociclete și autocare a poposit duminică, 10 septembrie, la Târgu-Mureș, venind de la Iași, via Târgu-Neamț - Gheorgheni, într-un marș de protest față de tergiversarea începerii lucrărilor la autostrada ce ar urma să asigure legătura între Moldova și Transilvania (Ungheni-Iași- Târgu-Mureș).

Protestul a fost inițiat de mai multe organizații ale societății civile din Iași, potrivit cărora „fără presiune nu vom rezolva nimic și ne vom gândi și la alte acțiuni de protest dacă acest eveniment nu va avea vreun efect".

La opririle de pe întregul traseu, protestatarii au fost primiți de reprezentanți ai administrațiilor publice locale (Maricel Popa - președintele CJ Iași, Gheorghe Flutur - președintele CJ Suceava, Ion Lungu - primarul municipiului Suceava, Dorin Florea - primarul municipiului Târgu-Mureș, edilul târgumureșean exprimându-și nemulțumirea că trebuie să se recurgă la asemenea mijloace extreme pentru a atrage atenția autorităților asupra importanței economice a acestui obiectiv). Proiectul de susținere a autostrăzii se derulează sub deviza „Împreună pentru A8" și este susținut inclusiv de oficiali din Republica Moldova.

În cel mult două săptămâni, ministrul Transporturilor se va deplasa la Iași pentru a anunța lansarea proiectului autostrăzii, urmând ca, în perioada următoare să fie organizate licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor, a dat asigurări președintele CJ Iași, recunoscând că au existat unele blocaje în demararea proiectului. Oamenii nu mai par însă dispuși să se îmbete cu apă rece.

Reamintim că, recent, „Pro Infrastructura" (asociație care se ocupă cu monitorizarea proiectelor de infrastructură din România) a atras atenția că reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) fug de răspundere și tergiversează nepermis de mult lucrurile, refuzând să elaboreze un studiu de fezabilitate adecvat situației prezente de pe teren, urmând, dimpotrivă, să folosească vechile studii din anii 2009-2010, depășite și susceptibile de a crea noi blocaje în faza de execuție a lucrărilor (alte exproprieri, alte autorizații de mediu etc.).

Pe pagina oficială a CNAIR, se arată că Autostrada Târgu-Mureș- Iași - Ungheni „devine o alternativă atractivă pentru traficul internațional de tranzit care se va desfășura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV și IX". Potrivit fișei tehnice, lungimea autostrăzii este de 310,30 km, valoarea contractului - 6.140 milioane de euro; tronson Târgu-Mureș - Ditrău: 91,6 km; stadiu actual: studiu de fezabilitate în curs de realizare.

Protestatarii care, la finele săptămânii trecute, s-au deplasat în coloană, de la Ungheni la Târgu-Mureș, s-au săturat de promisiuni deșarte, de studii expirate sau „în curs de realizare" la nesfârșit, de minciuni și tărăgăneli, și au în vedere alte acțiuni de protest, inclusiv un marș în coloană auto pe traseul București-Iași.

 

 

Lasă un comentariu