UNGARIA ȘANTAJEAZĂ ROMÂNIA CU SPRIJIN DE LA BUCUREȘTI

Distribuie pe:

Guvernul maghiar blochează aderarea României la OCDE - clubul celor mai dezvoltate economii din lume - ca răspuns la închiderea unui liceu din Târgu-Mureș. Numai că, în cazul Ungariei, vorbim de o decizie strict politică, în timp ce la Târgu-Mureș este vorba despre o hotărâre a instanței, după ce un inspector școlar s-a crezut ministrul Educației. Iar politicienii români, în loc să urmărească interesul național, își apără interesul personal.

„În iunie 2016, premierul Cioloș a făcut o vizită oficiala la OCDE - prima vizită a unui prim-ministru român - și, cu dosarul pregătit pe masă, a declarat clar în fața plenului reunit al OCDE că România își depune candidatura pentru a deveni membru", rememorează Alin Mituță, fostul șef al Cancelariei lui Dacian Cioloș. Votul pentru extinderea OCDE va avea loc pe 25 septembrie, însă România este blocată de Ungaria, statul vecin, membru al OCDE din 1996.

Guvernul condus de Viktor Orban, care la anul mizează pe voturile cetățenilor maghiari din Transilvania, cere României să redeschidă Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Asta ar însemna ca statul român să încalce o decizie a instanței, dat fiind faptul că Liceul teologic a fost desființat în această vară, ca urmare a unei decizii judecătorești. Pe scurt, conflictul de la Târgu-Mureș arată în felul următor: în urmă cu trei ani, Ștefan Someșan, la acel moment șeful Inspectoratului Școlar Mureș, a mințit Consiliul Local arătând că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea liceului teologic. În realitate, Ministerul Educației nu-și dăduse acceptul, lucru confirmat și de actualul ministru Liviu Pop. Timp de doi ani, liceul a funcționat pe baza unui fals juridic, iar în vara acestui an instanța l-a închis, iar Ștefan Someșan este cercetat de procurorii DNA. Așadar, nu a fost o decizie politică, ci una judecătorească. Așa stau lucrurile strict din punct de vedere legal, fără a contesta dreptul minorității maghiare de a avea un liceu teologic.

Doar MAE a spus lucrurilor pe nume

Singura instituție din România care a reacționat corect la șicanele Ungariei a fost Ministerul de Externe, care, prompt și concis, a arătat că problema Liceului din Târgu-Mureș se bazează pe o decizie a instanței, deci nu se discută. „Orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condițiile înființării și funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ține de resortul instanțelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenței justiției", a răspuns MAE român la șantajul Ungariei.

Dragnea și Tudose țin cu ungurii, nu cu legea

Numai că, în mod curios, mesajul diplomaților români nu a fost susținut și de premierul României. „Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației. A fost o reacție mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, așa, dai tu, dau și eu", a spus Mihai Tudose. Ba mai mult, Liviu Dragnea, șeful lui Mihai Tudose pe linie de partid, a luat peste picior decizia instanței românești. „Cui folosește această sămânță de scandal? Cui folosește că acei copii, cetățeni români, sunt într-o tensiune foarte mare, fiind dați afară din școală? Poate nu toată lumea se sperie de procurori. Tot aud de cercetarea DNA. Atunci să meargă copiii la DNA", a spus Liviu Dragnea. Curios e că poziția liderului PSD a venit la fix o zi după ce a bătut palma cu liderul UDMR Kelemen Hunor pentru reînnoirea colaborării parlamentare. Liviu Dragnea are nevoie ca de aer de voturile maghiarilor, în condițiile în care majoritatea PSD-ALDE este pe muchie de cuțit. Kelemen Hunor este un alt lider politic care a acuzat faptul că, prin închiderea liceului, s-au încălcat drepturile minorității maghiare.

Băsescu toarnă benzină pe foc

În contextul scandalului de la Târgu-Mureș, fostul președinte Traian Băsescu, le-a cerut românilor să nu mai cumpere combustibil din benzinăriile companiei ungare Mol. „În toate stațiile Mol, companie petrolieră aparținând Ungariei, se distribuie hărți cu Ținutul Secuiesc autonom. Dragii mei, toți cei care aveți mașini, vă rog din suflet nu mai cumpărați combustibil de la Mol", a afirmat fostul șef al statului, moment în care a fost aplaudat de cei aproximativ 300 de participanți la Școala de Vară a tinerilor PMP. „Sunt atâtea benzinării. Nu mai cumpărați benzină de la Mol pentru că nicio companie nu își poate permite să facă  o campanie împotriva Constituției statului pe teritoriul căruia a fost primită. Cum să promovezi prin pliante distribuite în benzinăriile Mol autonomia Ținutului Secuiesc, pe teritoriul unei țări în a cărei Constituție spune foarte clar că este stat unitar", a mai spus liderul PMP.

Sursa: „Adevărul"

Lasă un comentariu