Recomandările Autorității Naționale Fitosanitare pentru depozitarea optimă a producției agricole

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale monitorizează cu mare interes desfășurarea în condiții optime a tuturor activităților din agricultură. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Natională Fitosanitară, efectuează acțiuni de informare pentru optimizarea păstrării recoltelor agricole în cele mai bune condiții.

Problemele care apar la depozitarea produselor agricole duc inevitabil la deprecierea acestora, de aceea obiectivul principal în perioada de depozitare este menținerea valorii cantitative și calitative inițiale.

Pregătirea spațiilor de depozitare presupune efectuarea curățeniei, a dezinsecției și a deratizării acestora. Pe lângă măturarea și spălarea spațiilor, o operațiune foarte importantă este curățarea crăpăturilor din pardoseală și pereți, pentru că acestea sunt locuri de refugiu și dezvoltare pentru numeroase insecte.

Cei mai frecvenți dăunători de depozit sunt: gărgărița grâului (Sitophilus granarius), gărgărița orezului (Sitophilus oryzae), gândacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gândacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum și molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia grâului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella).

Pentru combaterea acestora, inspectorii fitosanitari din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare, recomandă dezinsecția spațiilor de depozitare a cerealelor cu respectarea urmatoarelor etape:

Golirea spațiilor, igienizarea și văruirea acestora;

Dezinsecția spațiilor, după etanșeizarea lor prin stropire, folosind unul din următoarele insecticide cu acțiune îndelungată:

ACTELLIC 50 EC-1% (50 - 100 ml sol./mp)

K'OBIOL 25 EC - 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare

K'OBIOL 25 EC -100ml/99 l apa pentru 100 t cereale

RELDAN 22 EC - 22 ml/t (în 0,75-1,5 l apa/t).

Pentru suprafețele netede din metal sau lemn se recomandă aplicarea a 50-100 ml soluție preparată/mp., iar pentru suprafețele poroase din beton sau zid văruit, precum și pentru dezinsecția podurilor și a spațiilor aflate în apropierea magaziilor, se va aplica 100-200 ml soluție preparată/mp. După stropirea spațiilor, acestea se închid ermetic timp de 3-4 zile, ulterior fiind deschise pentru aerisire. Pentru tratamente în spațiile de depozitare se pot folosi și alte produse de protecția plantelor omologate.

Combaterea rozătoarelor este o măsură importantă deoarece, pe lângă pagubele cantitative, acestea sunt vectori pentru numeroși dăunători de depozit. Deratizarea se poate face atât prin utilizarea de momeli și capcane, cât și prin folosirea aparatelor cu ultrasunete și închiderea galeriilor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale apreciază că depozitarea corespunzătoare a produselor agricole este un factor deosebit de important pentru păstrarea calității și cantității acestora pentru o perioadă îndelungată.

Lasă un comentariu