O victorie exemplară a societății civile

Distribuie pe:

Vineri, 8 septembrie 2017, între orele 11:00-15:00, la Amfiteatrul 1 al Academiei de Științe Economice București (ASE) a avut loc Adunarea Generală Extraordinară (AGE) a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), convocată statutar de președintele Doru Dinu Glăvan.

A fost o victorie a onestității împotriva minciunii, imposturii și feloniei, juridic și moral vorbind. Mai mult, reprezentativitatea acestei Adunări afirmă victoria profesioniștilor împotriva amatorilor prezenți la pseudo-adunarea din 2 septembrie. Desigur, fără a-i trece cu vederea pe acei puțini profesioniști rătăciți (a se citi dezinformați sau manipulați), la cea din urmă, numărul copleșitor al participanților de marcă de la Adunarea Generală Extraordinară de la ASE vorbește de la sine despre calitatea și cantitatea reprezentativității (66 cu mandate de vot și un total de aproximativ 200 de membri prezenți, printre care: Neagu Udroiu, Nicolae Dan Fruntelată, Octavian Știreanu, Dan Constantin, Octavian Andronic, Paul Dobrescu, Ovidiu Ioanițoaia, Lucia Popescu Moraru, Smaranda Livescu, Șerban Cionoff, Geo Raețchi, Coca Cozma Teohare, Ion Andreiță, Corneliu Vlad, Mircea M. Ionescu, Ioan Erhan, Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Gheorghe Văduva etc.).

A fost o victorie a societății civile împotriva celor care încearcă să o distrugă sau să o atomizeze.

La o analiză atentă a toate câte se întâmplă în UZPR de trei luni încoace, se poate limpede observa că nu Doru Dinu Glăvan este ținta acțiunii „puciul", ci Uniunea Ziariștilor însăși. Căci - nu trebuie să uităm - aceasta ajunsese la un nivel de prestigiu și de notorietate fără precedent, iar avalanșa de înscrieri din ultimul timp „risca" să transforme UZPR într-o structură puternică și organizată a societății civile (și nu orice fel de structură, ci una a ziariștilor!) care poate reacționa ferm și la unison împotriva acțiunilor de destabilizare a României sau la trădările și compromisurile antinaționale ale celor care conduc statul român. În aceste condiții, UZPR devenise o structură „non grata", cu atât mai mult cu cât își alesese, la inițiativa președintelui Doru Dinu Glăvan, ca reper profesional fundamental al breslei, personalitatea jurnalistului Mihai Eminescu. În această cheie, lucrurile capătă un alt înțeles...

În concluzie - așa cum remarca jurnalistul Miron Manega într-unul dintre articole sale - s-a declarat „stare de urgență" și s-a dat „ordinul de zi pe unitate": dezbinare generală! Tactica de luptă: circul. Și, vorba unui fost șef CIA, dacă te pricepi să manipulezi atenția oamenilor și pui în stânga lor un spectacol de circ, nu vor observa portavionul din dreapta. În cazul de față, circul din stânga este scandalul artificial dintre puciștii membri ai Consiliului director și președintele UZPR, iar portavionul din dreapta este artileria îndreptată împotriva Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Care trebuie spulberată, atomizată, înjumătățită, orice, numai să stea în banca ei, nu să tulbure apele Parlamentului cu numele lui Eminescu și ziua de 28 iunie - Ziua Ziaristului Român.

Am spune că scenariul celor 5 colonei (inițial, 3) a eșuat. Adunarea Generală Extraordinară a fost o exemplară demonstrație de forță a normalității. Șiiii… se poate! Normalitatea poate învinge, chiar și atunci când anomaliile o sugrumă, în fel și chip, mai puțin în chipul legalității sau legitimității.

O asemenea victorie este posibilă, însă, cu condiția consensului public. Ei, bine, acest consens s-a manifestat în 8 septembrie, în pofida micilor sau marilor animozități individuale, care, de data asta, n-au mai reușit să dezintegreze unitatea profundă a Uniunii...

Pe parcursul acestei manifesări, conform art. 33, alin. 2, lit. b), președintele a prezentat un raport de activitate pe perioada 1 aprilie-7 septembrie 2017, precum și informațiile reale privind puciul pus la cale de militari infiltrați. A fost, de altfel, prima situație în care Doru Dinu Glăvan a fost lăsat să se exprime și să demonteze, punct cu punct, pe baza documentelor, toate acuzațiile care i-au fost aduse, începând cu data de 18 iunie 2017 și până în prezent, de așa-zisa „conducere colectivă". În acest context, AGE i-a reacordat președintelui votul de încredere. Nu era necesar, conform Statutului, dar, având în vedere contextul, președintele l-a cerut. Și i s-a acordat.

Au urmat celelalte puncte ale ordinii de zi, respectiv „inventarul" erorilor, lacunelor și al altor imperfecțiuni ale Statutului UZPR, care îngreunează chiar aplicarea acestui act normativ de bază, expunerea punctelor de vedere privind blocajul funcțional al structurilor UZPR etc.

Surprinzătoare și demnă de apreciat a fost atitudinea ziariștilor militari Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Firiță Carp și Valentin Uban. Aceștia s-au delimitat ferm de acțiunea destabilizatoare a coloneilor „puciști", care nu reprezintă nici haina militară, nici profesia de ziarist. Dimpotrivă, le compromit pe amândouă.

Riposta militarilor împotriva militarilor? În fapt, a fost o ripostă a acestora împotriva dezbinatorilor de orice fel, cu sau fără uniformă.

S-a votat retragerea calității de membru al UZPR tuturor celor care s-au făcut vinovați de uzurpare de autoritate, de confiscare prin rapt a paginii web a Uniunii, de confiscare, de asemenea prin rapt, a sediului și însemnelor UZPR, de lansare în media a unor atacuri incalificabile împotriva președintelui Uniunii, de încălcarea flagrantă a îndatoririlor prevăzute la art.15, lit. e) și f) din Statut și de convocarea nestatutară a unei așa-zise „adunări generale".

Au fost votate, de asemenea, noile structuri de conducere ale UZPR, după cum urmează:

Consiliul Director: Mădălina Corina Diaconu, Daniela Gîfu, Mihaela Albu, Rodica Subțirelu, Miron Manega, Vasile Vancea, Nicolae Dabija, Mihai Milca, Nicolae Băciuț, Gheorghe Văduva. Supleanți: Mihai Ogrinji, Răzvan Onesa, Ovidiu Ioanițoaia.

Comisia de Atestare Profesională: Ovidiu Marian, Valentin Uban, Sorin Stanciu, Teodora Marin, Ovidiu Zanfir.

Juriul de Onoare: Gheorghe Coandă, Șerban Cionoff, Firiță Carp, Mioara Iordache Vergu, Petre Răcănel.

Comisia de Cenzori: Daniela Cristina Tobă, Mariana Rotaru, Ilie Cristescu.

În perioada imediat următoare, va fi trimisă o circulară prin care toți membrii UZPR vor avea posibilitatea să facă propuneri de îmbunătățire a Statutului privind necorelările și contradicțiile între diferitele articole care au dat naștere la blocajul funcțional.

 

Lasă un comentariu