EXTINDEREA CANCERULUI DE PIELE ÎN CORP POATE FI STOPATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Institutul „Melanoma", citați de descopera.ro, au anunțat că testele a două studii internaționale referitoare la melanom au dat rezultate promițătoare, în sensul că, printr-o combinație de tratamente și proceduri medicale, cancerul agresiv al pielii poate fi împiedicat să se extindă în corp.

„Unul dintre studii s-a bazat pe imunoterapie, (cu nivolumab și ipilimumab), care constă în stimularea sistemului imunitar pentru ca el să vizeze și să distrugă celulele canceroase. Celălalt test a fost făcut pe pacienți care sufereau de melanom în stadiul al treilea, iar tumoarea le-a fost îndepărtată chirurgical și s-a bazat pe terapii specifice (cu dabrafenib și trametinib), dintre care una împiedică gena mutantă BRAF să producă o proteină care stimulează dezvoltarea melanomului.

Cele două teste clinice s-au desfășurat timp de 12 luni și au demonstrat că riscurile de recidivă sunt reduse. De fapt, rezultatele acestor teste clinice sugerează că putem opri în mod cert maladia și s-o împiedicăm să se extindă, salvând viețile oamenilor. Până acum, pacienții în stadiul al 3-lea aveau un risc crescut (între 40 și 70%) de recidivă a bolii și de a muri din cauza ei.

Obiectivul nostru final, acela ca melanomul să devină o boală cronică în loc de o maladie mortală, este cu atât mai apropiat.

Aceste rezultate vor schimba modul în care tratăm pacienții, precum și calitatea vieții lor. Până în prezent, pacienții cu un melanom în stadiul al treilea și cărora li s-au înlăturat tumorile prin operații chirugicale erau pur și simplu condamnați să aștepte pentru a vedea dacă boala va produce metastaze și dacă se va extinde. De altfel, numai în Australia, melanomul provoacă moartea a 1.800 de oameni pe an.

Melanomul este forma cel mai puțin tratabilă, dar și cea mai agresivă de cancer al pielii. Când este diagnosticat suficient de devreme, el poate fi în general tratat, dar pronosticul este unul scăzut pentru pacienții atinși de o formă avansată a bolii", susțin experții australieni.

Lasă un comentariu