În trimestrul doi din acest an, NUMĂRUL SALARIAȚILOR L-A DEPĂȘIT PE CEL AL PENSIONARILOR!

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că, în trimestrul doi din acest an, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10, adică la 9 pensionari există 10 angajați, însă acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari pentru 10 salariați în municipiul București, la 17 pensionari pentru 10 salariați în județul Teleorman.

Conform INS, în trimestrul doi din acest an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,225 milioane de persoane, în scădere cu 9.000 de persoane față de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.022 lei, mai mare cu 0,6% față de primul trimestru.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 982 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 51,1% (comparativ cu 52,2% în trimestrul precedent).

De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 450 de lei (790 lei în județul Botoșani față de 1.247 lei în municipiul București).

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, iar pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinși în categoriile de pensii anticipată și anticipată parțial au reprezentat 1,9%.

Numărul total al beneficiarilor de pensie socială a fost, în trimestrul doi 2017, de 1,001 milioane de persoane, din care 787.700 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat (reprezentând 16,9% din totalul pensionarilor din această categorie), 211.100 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori (reprezentând 55,7% din totalul acestora) și 2.300 persoane din sistemul militar (reprezentând 1,4% din totalul acestei categorii).

 

Lasă un comentariu