Semne bune la început de an școlar

Distribuie pe:

La Școala gimnazială din Seleuș - sat aparținător comunei Daneș - noul an de învățământ a început în clădirea recent finalizată, cu săli de clasă spațioase și o curățenie exemplară.

Prezent la festivitate, primarul comunei, Nicolae Mosora (al cărui rol în construirea școlii a fost unul hotărâtor) le-a atras atenția părinților că, dacă cei mici vor absenta nemotivat de la cursuri, nu vor mai primi ajutor social, nu vor mai beneficia de pachete sau alte facilități, ba chiar se va recurge la căile prevăzute de lege în materie de abandon școlar.

Pe de altă parte - a precizat directoarea adjunctă, prof. Daniela Niste -, conducerea școlii face demersuri susținute pentru obținerea Autorizației de Funcționare sau de Acreditare solicitate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

Deși provin din familii sărace și foarte sărace, în cadrul concursurilor pe discipline școlare, cât și în cadrul olimpiadelor, elevii și-au reprezentat cu cinste școala, considerată drept una dintre cele mai performante din mediul rural. Pentru copiii necăjiți, care provin din medii defavorizate, există un parteneriat între școală și organizația neguvernamentală „Restore", sponsorizată de nemți, și care își face simțită prezența de ani buni. Mai nou - în urma unui demers al prof. Daniela Niste - și Romgaz ajută școala din Seleuș, mai precis, pe copiii proveniți din familiile cele mai sărace, prin acordarea unei sponsorizări acelui ONG, bani folosiți pentru o masă gratuită de amiază, timp de trei zile, lucru care tinde să se permanentizeze pe întreaga săptămână, pentru mulți dintre copii fiind singurul meniu mai consistent pe întreaga zi. În program sunt cuprinși peste 70 de copii. Acel ONG își are centrul în Casa Parohială a Biserici Evanghelice de la Prod, un sat situat în județul Sibiu, la nici 6 kilometri de Seleuș. De regulă, acești copii vin la școală fără nimic și, numai văzând acele case, mai mult colibe aflate la capăt de sat, îți dai lesne seama de sărăcia lucie în care trăiesc. În satul Seleuș, potrivit directoarei adjuncte, sunt peste 100 de familii care se zbat într-o sărăcie lucie, în afară de ajutorul social, nebeneficiind de vreun alt venit garantat. În prezent, la clasa III-a B, dăscălița Teodora Glogovețan, conștientă de situația grea a copiilor - majoritatea romi -, a găsit un sponsor care le-a cumpărat tuturor elevilor din clasă ghiozdane echipate cu toate rechizitele de care au nevoie.

Școala are, la toate materiile, profesori calificați și nici măcar o oră de predare nu a rămas neocupată, ceea ce spune mult, având în vedere fluctuația cadrelor didactice. În școală sunt copii cu cerințe educaționale speciale (CES), copii cu handicap, pentru care nevoile sunt cu totul altele. În ciuda greutăților, spune directoarea adjunctă, spre deosebire de multe școli din mediul urban, la Șeleuș niciun post didactic nu a rămas neocupat și anul de învățământ începe sub auspicii favorabile. 

Lasă un comentariu