UN „COLȚ DE RAI" NUMIT PĂULOAIA

Distribuie pe:

Aveam de foarte mult timp în gând să scriu un articol despre „un colț de rai", așa cum îl numesc eu locul pe care l-am descoperit cu câțiva ani în urmă, Păuloaia.

Nu este departe de Tg.-Mureș, la aproximativ 50-55 km, spre Reghin, Gurghiu, Cașva (între Cașva și Glăjărie). Dacă doriți o ieșire la iarbă verde și aer curat, un weekend plăcut, este minunat ceea ce vă recomand. Mergeți la Păuloaia, în drum spre Reghin. De la intrare în Reghin, faceți dreapta spre Gurghiu. După câțiva metri treceți prin bătrâna pădure de stejari seculari, Mociar, apoi coborâți Dâlma Gurghiului, (așa este numită local coborârea spre Gurghiu), până în centrul comunei, de unde faceți stânga spre Cașva, Glăjărie. De la ieșire din Cașva, spre stânga, pe un drum forestier care urmărește un pârâiaș numit Păuloaia, ți se deschide valea cu același nume. Este frumoasă, liniștită și tăcută, de parcă te doare capul de atâta liniște, cum zicea un coleg de-al meu care ne-a vizitat la cabană.

Pe vale mai sunt câteva case răzlețe, cu oameni harnici, primitori, simpli și cinstiți, crescători de animale, în special oi. Când pleacă de acasă nu-și încuie ușile, pun mătura în ușă, ca pe vremuri, semn că sunt plecați. Păuloaia este un cătun al satului Cașva, care aparține de comuna Gurghiu, comună mare, fruntașă, bine administrată de un primar vrednic și gospodar, care a pietruit drumurile forestiere, a introdus apa potabilă, a făcut multe, dar mai sunt încă de făcut. În zonă sunt multe frumuseți, care pot fi vizitate de amatori (Cetatea Gurghiului, Muzeul de vânătoare, Mănăstirea Cașva etc.) nu le înșir pe toate, îi las pe cititori să le descopere.

Frumusețea văii trebuie mai bine cunoscută și popularizată. Este păcat să nu fie vizitată mai mult, nu trebuie să trecem oceanul după alte frumuseți. Turismul local ne-ar putea ajuta mai mult să ieșim din ,,plăcerile" în care ne zbatem astăzi și nu prea găsim cale de ieșire. AȘA CĂ VĂ RECOMAND SĂ VIZITAȚI PĂULOAIA. După câteva zile petrecute pe vale, vă vine foarte greu să vă întoarceți acasă.

Lasă un comentariu