Iertarea, Binele și... Dragostea de Patrie

Distribuie pe:

„DOAMNE DUMNEZEUL MEU, TE ROG SĂ MĂ IERȚI PENTRU PĂCATELE FĂCUTE, ȘI MAI ALES PENTRU FAPTUL CĂ NU ȚI-AM FOLOSIT DARURILE CU CARE M-AI ÎNZESTRAT ÎNDEAJUNS DE MULT".

Leonardo di ser Piero da Vinci (1452-1519), cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. El este considerat adesea „CEL MAI MARE GENIU DIN ÎNTREAGA ISTORIE A OMENIRII".

***

„FĂ BINELE ȘI-L ÎNGROAPĂ SUB PIATRĂ, iar binele își va face limbă din piatra aceea și va vesti lumea. Dacă ești în temniță pentru dreptate, toate stelele vor străluci deasupra închisorii tale și vor lucra pentru libertateta ta. Dacă ești la spânzurătoare pentru dreptate, toate cererile se vor amesteca între ele și vor lucra la prefacerea morții tale în viață".

NICOLAE VELIMIROVICI (1881-1956), episcop, sfânt, scriitor bisericesc. A urmat Seminarul Teologic Sf. Sava din Belgrad. A obținut o bursă de doctorat la Universitatea din Boema (1908), publicându-și teza în limba germană, în 1910, doctoratul în filosofie a fost pregătit la Oxford și susținut la Geneva, în franceză, pe tema „Filosofia lui Berkeley".

***

„După ce a umblat încoace și încolo pe globul pământesc, omul, dintr-o înduioșătoare și firească închinare, simte plăcerea, simte nevoia să vină să moară în locurile natale și să se așeze o clipă pe marginea mormântului său, sub aceiași arbori, care au umbrit leagănul său. Vederea acestor lucruri, desigur schimbate, care îi amintesc, în același timp, atât zilele fericite ale copilăriei sale nevinovate, cât și nefericirile ce le-au urmat, nestatorniciile și goana vieții, trezesc în inima sa acel amestec de dragoste și melancolie pe care o numim dragoste de patrie".

Francois René de Chateaubriand (1768-1848), scriitor francez, politician, diplomat și istoric

P.S. „Domnul este Dumnezeul veșnic, care a făcut marginile pământului, Care nu obosește și nici nu își sleiește puterea și înțelepciunea Lui este nemărginit de adâncă. El dă tărie celui obosit și celui slab îi dă putere mare. Cei tineri se obosesc, își risipesc puterile și vitejii luptători vor putea să se clatine; dar cei ce nădăjduiesc întru Domnul vor înnoi puterea lor, le vor crește aripi ca ale vulturului; vor alerga și nu-și vor slei puterile, vor merge și nu vor obosi" (Isaia 40, 28-31).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu