CITATELE MOTIVAȚIONALE POT FACE MAI MULT RĂU DECÂT BINE!

Distribuie pe:

„Fii optimist", „Gândește pozitiv", „Să ai numai visuri mărețe", „Nimic nu te poate înfrânge!" sau „Dacă vrei, poți" sunt numai câteva din îndemnurile motivaționale cu care sunt aproape sufocați tinerii, mai ales pe facebook.

Însă, psihologul Andra Tănăsescu ne atrage atenția că, dacă ajungem să ne ghidăm viața exclusiv după aceste citate, efectele lor pot fi mai mult dăunătoare decât benefice.

„Cu toții avem nevoie câteodată de o bătaie pe umăr, de o încurajare pentru a putea merge mai departe, însă aceste încurajări nu mai vin de la oameni, ci din cuvinte înșiruite, care sună frumos. Mai mult decât atât, citatele motivaționale, pe care le regăsim în special pe facebook, sunt utopice, iar gândul la utopie este primul generator de depresie și anxietate.

Totodată, ilar sau nu, citatele motivaționale pot crea dependență sau chiar pot avea efect de tip bumerang, adică să demotiveze, dacă nu știm cum să ne raportăm la ele sau ne raportăm la ele mult prea des în detrimentul sfaturilor prietenilor sau ale familiei.

Scopul principal al citatelor motivaționale este, evident, acela de a motiva, de a energiza, de a ridica moralul. Pe scurt, obiectivul acestor mesaje este unul pozitiv. Cu toate acestea, există și câteva aspecte mai puțin pozitive ale acestor mesaje cu care ne întâlnim tot mai des", susține psihologul Andra Tănăsescu.

Aceasta prezintă și trei efecte negative ale citatelor motivaționale, care ne pot afecta destul de serios armonia vieții.

Demotivează - Unul dintre cele mai mari minusuri ale citatelor motivaționale este acela că, în realitate, pot să demotiveze. Atunci când oferă o imagine de ansamblu prea idilică, grandioasă, pot avea ca efect scăderea curajului și a motivației.

Sunt persoane care se pot speria încă de la început de un vis care este mult mai mare față de ce sunt ele pregătite să înfrunte și astfel renunță încă înainte de a începe. Aceleași citate nu vor scoate niciodată în evidență că atingerea unui obiectiv foarte înalt necesită timp, răbdare, muncă, determinare, concentrare și multe alte lucruri. De multe ori, citatele motivaționale induc impresia că visele mărețe se pot îndeplini peste noapte, ceea ce este fals.

Scad credibilitatea - Atunci când vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoaștem și știm că în realitate gândesc sau acționează diferit față de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspiraționale este de a le scădea credibilitatea. Să luăm de exemplu o persoană care în scris promovează un regim alimentar sănătos. Pentru cei care nu cunosc acea persoană, poate fi inspirațional. Însă, cineva care cunoaște realitatea, să zicem că de fapt acea persoană mănâncă două din trei mese la fast-food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea avea se anulează în mintea celui care citește.

La fel se poate întâmpla și în alte situații. Își construiesc o imagine pe care ceilalți ajung să o perceapă ca fiind cea adevărată, însă în momentul în care se întâlnesc față în față realizează că stau de vorbă cu o persoană total diferită. Aceasta poate acționa ca o piedică în planul personal, în situațiile în care caută să cunoască pe cineva, să formeze relații personale sau în plan profesional.

Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intră în conflict cu ceea ce este persoana în realitate duce la pierderea încrederii cititorilor în serviciile sau sfaturile pe care le oferă acea persoană.

Creează dependență - Tot mai multe persoane își încep ziua încurajându-se pe ei înșiși cu ajutorul acestor citate motivaționale, deoarece au ajuns să depindă de ele. Nu este nimic rău în a căuta și a te încărca în interior folosind ceva din exterior, însă atunci când sursa a tot ceea ce facem este ceva din afara noastră riscăm să pierdem contactul cu noi și cu adevărata noastră esență, cu dorințele noastre.

Atunci când motivația și energia vin doar din afară, înseamnă că depindem de ele pentru a putea funcționa. Ori, dacă găsim și activăm aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la îndemână și suntem mereu pregătiți pentru a face pașii necesari către țelul nostru.

Lasă un comentariu