Pașii necesari pentru a deveni consilier juridic definitive în Ministerul Afacerilor Interne

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 725, din data de 7 septembrie 2017, a fost publicat Ordinul nr. 107/2017 privind asistența juridică în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și în unitățile, instituțiile și structurile din subordinea acestuia.

Conform actului normativ, inițial, persoanele care doresc să se angajeze pe posturile vacante de consilier juridic în cadrul MAI trebuie să susțină o evaluare a cunoștințelor profesionale, care constă în rezolvarea unui test-grilă, cu 30 de întrebări.

De la testul-grilă sunt exceptați cei care își modifică raporturile de serviciu și care ocupă un post de consilier juridic în cadrul unei entități MAI; cei intrați prin repartiție după absolvirea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" București - Facultatea de Științe Juridice și Administrative, și cei numiți în funcția de consilieri juridici puși la dispoziție.

Revenind la candidații externi, după promovarea evaluării cunoștințelor profesionale, consilierii juridici sunt obligați să efectueze un stagiu de pregătire profesională pe o perioadă de 2 ani, sub îndrumarea unui consilier juridic definitiv, cu excepția celor care au calitatea de consilier juridic definitiv, precum și persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a deveni avocat definitiv fără susținerea examenului de definitivare.

După efectuarea stagiului de 2 ani, consilierii juridici stagiari vor susține examenul de definitivat, prin rezolvarea unui test-grilă, care va conține un număr de 60 de întrebări. După promovarea acestui examen, se dobândește calitatea de consilier juridic definitiv. 

Lasă un comentariu