RUGĂCIUNE ȘI... PICTURĂ LA MĂNĂSTIREA DE PE DEALUL „COMOAREI" SĂRMĂȘENE

Distribuie pe:

Motto: „Una din condițiile de căpetenie pentru ca arta să aibă putere mobilizatoare și educatoare... este moralitatea artistului însuși, înălțimea morală și intelectuală, ideală, la care a ajuns el" (Constantin Dobrogeanu-Gherea)

Tabăra de pictură  organizată de Parohia Ortodoxă Română Sărmașu, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca orășenească Sărmașu, găzduită de Mănăstirea „Sf. Mina" din Sărmașu, a oferit celor opt artiști plastici, care au răspuns invitației, cele mai bune condiții de lucru pentru a-și manifesta talentul cu care au fost înzestrați de Dumnezeu, cu începere din data de patru septembrie, încheindu-se în ziua de vineri, opt septembrie a.c., la ora prânzului, cu vernisajul expoziției lucrărilor. Probabil că nu întâmplător a fost aleasă perioada desfășurării taberei de pictură, coincizând cu Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, dar nici a atelierului de lucru, la Mănăstirea „Sf. Mina", oferind un peisaj de un farmec cum rar se poate întâlni. Celor opt artiști plastici sosiți din județele Mureș, Alba și Cluj: Soo Emma, Veress Zsuzsa, Ioan Rusu, Fabian Margit, Natașa Bardi, Benko Istvan, Marta Deleanu, Rodica Vescan, li s-au alăturat coristele-soliste ale parohiei gazdă, Cadar Elena și Sărac Tereza, cât și câțiva elevi din Sărmașu: Olivia Cenan, Daria Baciu, Bianca Roșca, Maria Vărzar, Andreea Moldovan, Eliza Bobiș, Maria Luca, Andrei Sucilă, Daria Trif, dar și doamna Moga Doina, în calitate de consilier local și creștin-ortodox, împreună cu soțul, domnul doctor Moga Sorin. Domniile lor au donat un steag falnic și măreț sfintei noastre mănăstiri cu caracter social, cultural, religios, patriotic, care în bătaia vântului ne-ar fi șoptit :„TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE ȘI NICI NU VA PIERI".

Momentul vernisajului expoziției de pictură a fost precedat de o emoționantă Sfântă Liturghie, ținută de preoții Ilie Bucur și dirijor, profesor iconom stavrofor Daniel Camară, cu participarea teologului și omului de cultură Costel Neacșu, a corului bisericesc ortodox, condus de cantorul Șerban Vasile. Vernisajul expoziției s-a desfășurat în cadrul natural deosebit de generos din curtea bisericii mănăstirii, în fața unui numeros public.

Subsemnatul a mulțumit participanților sosiți la eveniment, artiștilor plastici care prin lucrările realizate în tabăra de pictură ne încântă privirile, ne purifică gândurile, ne umple de bucurie și liniște sufletească, ne face să fim mai buni, mai raționali, mai aproape de Dumnezeu-Creatorul și omul-creația Sa supremă. Poetul Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, a mulțumit organizatorilor (preot Ilie Bucur, Dinuca Burian) și a arătat în continuare că fiecare dintre noi este dotat cu un har primit de la Dumnezeu, dar mulți îl ignoră, ori, din superficialitate, nu îl identifică. În finalul alocuțiunii sale, d-l Nicolae Băciuț a recitat două poeme din creația proprie, în rezonanță cu evenimentul. A urmat un scurt program liric, de muzică și poezie oferit de copiii și solistele corului parohial, enumerați mai sus.

Subsemnatul a vorbit asistenței despre misiunea noastră de creștini, indiferent că suntem ortodocși, reformați, catolici sau adventiști, având drept model de urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos: „SĂ VĂ IUBIȚI UNII PRE ALȚII PRECUM V-AM IUBIT ȘI EU PE VOI… PACEA MEA AM ADUS VOUĂ, PACEA MEA LAS VOUĂ(…)ÎNTRU ACEASTA VA CUNOAȘTE LUMEA CĂ SUNTEȚI PRIETENII MEI, DACĂ VĂ IUBIȚI UNII PE ALȚII".

Agapa frățească, organizată de bunii noștri creștini ortodocși și patrioți români sărmășeni, a venit să ne hrănească și trupește după o hrană sufletească de aproape cinci ore. În toate aceste momente de frumusețe spirituală și artistică, am fost „străjuiți" de busturile marilor noștri înaintași, amplasate în incinta mănănăstirii: Decebal, Burebista, Sf. Ștefan cel Mare, Sf. Constantin Brîncoveanu, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horia, Al. Papiu Ilarian, Mitropolitul patriot ortodox Andrei Șaguna, Episcopul unit, mazilit la Roma Inochenție Micu-Klein, Mihai Eminescu, Al. Ioan Cuza, Regele Carol, care, falnice și mândre de urmașii lor, își așteaptă într-un timp nu prea îndepărtat, marea lor sărbătoare: a dragostei și recunoștinței faptelor istorice și a jertfelniciei lor, cu ocazia centenarului Marii Uniri din 1918.

Mulțumiri alese și truditoarelor Sfintei noastre Mănăstiri care, în această perioadă, și-au neglijat rânduiala firească unei mănăstiri, dând „Martei", mai mult decât... „Mariei".

Această ediție a taberei de pictură de la Sărmașu este una din foarte reușitele evenimente culturale organizate în Sărmașu, fapt ce a prilejuit etalarea unor talente deosebite, ceea ce ne îndreptățește să-i felicităm cu toată sinceritatea pe toți cei implicați, cu începere de la ini-țiativa organizării evenimentului, continuând cu materializarea sa, desfășurarea și, desigur, finalul cu roadele sale fermecătoare.

„REFLECȚII SUFLETEȘTI" vol. II

Lasă un comentariu