„DRUMUL CRUCII", LA ZAU DE CÂMPIE

Distribuie pe:

În ziua de 14 septembrie a fiecărui an, creștinii sărbătoresc Înalțarea Sfintei Cruci, iar Sfânta Liturghie, în toate bisericile, este dedicată marii sărbători. La Zau de Câmpie, în după-amiaza aceleiași zile, s-a petrecut ceva cu totul aparte. Preacucernicul părinte Gheorghe Oltean și-a invitat confrații de pe Câmpie, pe cei ce aparțin de Protopopiatul Ortodox Român din Luduș, pentru a sărbători într-un cadru aparte, Înalțarea Sfintei Cruci, în ograda locuinței domniei sale.

Când arunci o privire, chiar și sumară, în ogradă, ai impresia că te afli într-un colț de Rai. Copii la dimensiuni reduse ale operelor lui Brâncuși: „Poarta sărutului", „Masa tăcerii" și „Coloana infinitului", domină peisajul, iar mai în spate, o livadă de meri. Pe lateral, plantația de viță de vie, de diferite soiuri, și o alee ce duce la Sfânta Cruce ridicată și sfințită în anul 2013, amplasată pe un postament, toate placate cu marmură alba. Dar nu este doar atât. Preacucernicul părinte mi-a arătat, deocamdată depozitate, diferite obiecte din lemn, de uz gospodăresc, cu tradiție de secole în zona de câmpie. Își dorește să înființeze și un mic muzeu etnografic. Dar toate la timpul lor.

Au răspuns invitației peste o sută de persoane, rude, prieteni, cunoștințe, cât și preacucernicii părinți: Ramiro Mărginean din Sânger, Ilie Tinca din Tăureni, Ioan Șanta din Grebenișul de Câmpie, Ioan Bălaș din Bărboși, Viorel Cengher din Alexandru Papiu Ilarian și Ioan Florea din Zau de Câmpie, toți preoți parohi în parohiile ortodoxe din localități. Cei ce n-au răspuns invitației cu prezența, au lipsit din motive temeinice. Puțin după ora 16, soborul din șapte preoți a îndeplinit Acatistul Sfintei Cruci, apoi s-a pornit într-o procesiune religioasă, de preoți și mireni, cu rugăciuni și cântări la cele 14 opriri, simbolizând „Drumul Crucii " Mântuitorului Iisus Hristos, pe ultimul Său drum pe care L-a parcurs, în chinuri și suferință, urcând dealul Golgota. La Sfânta Cruce s-au rostit rugăciuni închinate Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos. Apoi preacucernicul părinte Gheorghe Oltean, gazda evenimentului, i-a invitat pe cei prezenți pentru a asculta o cuvântare de învățătură rostită de domnul profesor și teolog Costel Neacșu. Domnia sa și-a început rostirea precizând că Sfânta Cruce, simbolul creștinătății, poate fi văzută în toată splendoarea ei în localități de pe Câmpie. În Sărmașu, pe dealul unde sunt ridicate Biserica și Mănăstirea „Sf. Mina ", precucernicul părinte Ilie Bucur a înalțat o Sfântă Cruce și drapelul tricolor al României, iluminată pe timp de noapte, astfel că ea se vede de la mare distanță, amintindu-i oricui o vede, să nu uite și să respecte viața creștină. Venind pe drumul ce duce la Zau de Câmpie, la Miheșu de Câmpie, se vede de la mare distanță, pe vârful celui mai înalt deal, ridicată o Sfântă Cruce și un drapel tricolor românesc, grație preocupării domnului Constantin Valentin Bretfelean, directorul Direcției Poliția Locală din Târgu-Mureș, care s-a născut și a crescut în localitate. Ajuns în Zau de Câmpie, iată, și aici, din inițiativa și dragostea fața de Dumnezeu, a preacucernicului părinte Gheorghe Oltean, o altă Sfântă Cruce și alături, același Sfânt Drapel Tricolor Românesc, menite să dăinuie urmașilor peste veacuri. Fără rețineri, în continuarea expunerii sale, Costel Neacșu a impresionat audiența. În încheiere, gazda evenimentului ajuns la a V-a ediție, dacă putem afirma în acest fel, i-a invitat pe cei prezenți să participe la o agapă creștinească.

Lasă un comentariu