Istoria, Libertatea și... Cultura

Distribuie pe:

„ABIA ACUM CONȘTIENTIZEZ CĂ NU ISTORIA, CU AL SĂU TRECUT RIGID, MĂ POATE FACE SĂ ÎNȚELEG PREZENTUL, CI NUMAI CUNOAȘTEREA VIITORULUI PRIN CEA MAI ÎNALTĂ ȘTIINȚĂ POSIBILĂ TEOLOGIA («ȘTIINȚA DESPRE DUMNEZEU»). NICĂIERI ÎN ALTĂ PARTE, ATÂT DE CLAR, NU SUNT ELUCIDATE MAI EXACT, CA ÎNȚELEPCIUNEA LUI DUMNEZEU ȘI NU A OAMENILOR, MISTERELE ESENȚIALE ALE EXISTENȚEI UMANE: ÎNCEPUTUL CREAȚIEI, SENSUL VIEȚII UMANE, RAIUL ȘI IADUL DUPĂ MOARTE, SFÂRȘITUL LUMII, JUDECATA, ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU".

Costel Neacșu (1967-), profesor, ziarist și consilier parlamentar, licențiat în Teologie, Istorie și Filosofie. Pasionat de fascinanta artă a scrisului, a publicat mai multe cărți, editate pe mai multe teme: teologie, filosofie, literatură, istorie.

***

„DUMNEZEU face apel la libertatea noastră și ne învață în viața aceasta că și ea este o «gestație» pentru viața care va să fie, adică viața veșnică. În pântecele maicii ni se formau mădularele, de care n-aveam nevoie acolo. Ce căutau acolo mâini și picioare, ochii și nasul? Acestea erau pentru viața ce avea să fie după aceea. Dumnezeu ne învață în viața aceasta să începem noi înșine să tăiem ombilicul dintre noi și pântecele creației acesteia. Și, precum pruncul, în pântecele maicii sale, nu știe nimic, ci lasă firea să facă ceea ce știe ea cu el, așa și noi, în pântecele vieții acesteia, să ne încredințăm întru totul Domnului. Și chiar să colaborăm, prin rugăciune și prin participarea la Sfintele Taine, care sunt energiile vieții ce va să fie".

Rafail Noica (1942-), preot ieromonah, scriitor, filosof creștin, fiul marelui filosof român, Constantin Noica, este recunoscut drept unul dintre cei mai mari duhovnici români în viață. Locuiește retras de peste 25 de ani la o mănăstire din Munții Apuseni, în satul Lăzești, comuna Albac. Este cunoscut și sub titulatura de ieromonahul de la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul, ținutul Maldon, Essex, din Anglia.

***

„Fără cultură nu se poate forma omul nou, omul - om, omul -Dumnezeu. Trebuie să vezi dacă lumea se termină cu tavanul casei tale".

Gabriel Liiceanu (1942-), filosof, interpret și scriitor român. A fost discipolul filosofului Constantin Noica

P.S. „Nu este bine să cauți la fața celui fără de lege și să nu faci dreptate celui drept la judecată. Buzele celui nebun (păcătos) duc la ceartă și gura lui dă naștere la ocări. Gura celui nebun este prăbușirea lui și buzele lui sunt un laț pentru sufletul lui. În puterea limbii este viața și moartea și cei ce o iubesc mănâncă din rodul ei". (Pilde 18, 5-8; 21).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu