Fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial

Distribuie pe:

În anul școlar 2017-2018, preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație. Modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 a fost stabilit printr-o Hotarâre a Guvernului, adoptată la începutul lunii septembrie.

Limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei (0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație) se arată în actul normativ. Finanțarea Programului urmează să fie asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății sunt autoritățile competente naționale pentru aplicarea Programului pentru școli.

Conform Hotărârii Guvernului, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație, pe parcursul săptămânii. Porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton, pentru asigurarea diversității. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.

Măsuri educative

Distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate prin Programul pentru școli al României cuprinde și o serie de măsuri educative. Printre acestea se numără: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și lapte și produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este autoritatea națională competentă pentru implementarea, controlul și acordarea de ajutoare financiare din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în unitățile de învățământ, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, documentul prevede și că plata ajutorului financiar din FEGA se va face de APIA, în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilității acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.

 

Lasă un comentariu