ȘOFERII NU MAI POT FI AMENDAȚI DE CĂTRE POLIȚIȘTII LOCALI!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 750, din 19 septembrie 2017, a fost publicată Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), conform căreia doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. Prin urmare, polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să îi ceară anumite documente șoferului.

„Doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul, comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul, pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate", a decis ICCJ, la solicitarea Avocatului Poporului, în situația în care au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale.

De altfel, Codul Rutier, prevede că singurii care au competență în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, nu și cei locali.

În consecință, începând cu data de 19 septembrie 2017, după publicarea în Monitorul Oficial, Decizia ICCJ a devenit obligatorie pentru toate instanțele din România. 

Lasă un comentariu