SPECTACOL DE GALĂ LA PALATUL CULTURII LIVIA SORLEA, LANSAREA CD-ului ,,Țâne-mi Doamne Binele"

Distribuie pe:

Peisajul folcloric mureșean este îmbogățit de prezența unor valori artistice incontestabil autentice.

Livia SORLEA, este un nume deja consacrat al scenei folclorice, nu doar pentru timbrul vocal, dar mai ales pentru talentul său interpretativ, talent recunoscut de profesioniștii din muzica populară. Prin cântecele interpretate, oferă energie vieții românului, poveștii pe care el și-o brodează pas cu pas, zi de zi. Atât prin vocea și cântecele autentice, dar și prin creionarea unui stil personal de interpretare și alegerea cu atenție a unui repertoriu specific zonei de proveniență, reușește să sensibilizeze sufletele ascultătorilor.

În calendarul vieții sale artistice, pe data de 22 septembrie, a.c., figurează un moment important.

Cum pregătește frumosul eveniment și ce înseamnă pentru ea această etapă în cariera de artist, ne povestește Livia, într-un scurt interviu:

- Care e secretul prin care reușești să dai ,,culoare", prezenței tale scenice?

Nu pot să spun că este un secret anume, cel puțin eu nu îl consider secret, este un lucru firesc care mi se întâmplă în momentul în care urc pe scenă, o trăire specială care e însoțită de o emoție  și de un mare drag pentru cântat și pentru portul popular .

- Când ți-ai făcut debutul pe scena mare, în ce împrejurări și cui datorezi acest lucru?

Primul meu contact cu scena a avut loc cu ceva ani în urmă, prin anul 1993 în cadrul serbării de sfârșit de an școlar, la Școala Populară de Artă din Târgu-Mureș, unde am studiat canto popular cu regretatul profesor Vasile Conțiu. Însă, pe scena mai mică am urcat de la grădiniță și apoi la școală, eram nelipsită din programele festive care aveau loc de 8 martie, sărbătorile de iarnă sau serbări de sfârșit de an școlar.

- Care au reprezentat cele mai importante momente în cariera ta artistică?

Cele mai importante momente pot spune, când am fost premiată la diferite concursuri și festivaluri de muzică populară, dar mă rezum prin a aminti momentul când am participat la concursul „Moștenitorii" realizat de TVR1 de către regretata Marioara Murărescu, unde am obținut premiul I. În următorul an, am realizat primul meu CD ,,Câte păsări codru are", iar astăzi mă mândresc cu un nou CD ,,Țâne-mi Doamne binele". Pe acestea le consider cele mai importante momente, din viața mea artistică de până acum, dat fiind faptul că rămâne ceva în urma mea.

- Nu e un secret faptul că interpreții parcurg un drum lung până ajung la performanța de a realiza un CD muzical. Cât timp ai muncit tu la realizarea primului album, al câtelea este acesta și care a fost durata realizării lui?

Este adevărat, pot spune că așa este și în cazul meu, un drum destul de lung până la finalizarea acestui proiect, care este cel de-al doilea. După cum am mai spus, am mai apărut între timp și pe alte CD-uri alături de alți colegi - 4 cu muzică populară, 2 cu colinde și 1 cu cântece religioase. Din punctul meu de vedere, este destul de greu, trebuie să-ți alegi un repertoriu potrivit și să ai alături oameni profesioniști care să te ajute pe partea de orchestrație și în final să ajungi la un producător care să aducă la lumină toată munca de care vă ziceam. Și, intervine partea cea mai importantă că pentru toate astea avem nevoie de un suport financiar destul de considerabil.

- De unde ai cules cântecele folclorice de pe CD? Ai și cântece de autor? Cu cine colaborezi sau poate îți scrii singură cântecele?

Am avut norocul să mă bucur de sprijin și ajutor atât de partea de linii melodice, și aici aș aminti instrumentiști valoroși: Zoltan Bambo, Radu Ciprian, Gavrilă Danciu ,care au dat culoare melodiilor mele, iar la partea de versuri aduc mulțumiri prietenilor mei Mircea Simoanca și Cătălin Ciobă, care m-au ajutat și care nu s-au supărat în momentul în care am intervenit asupra textelor cu modificări în urma trăirii mele sufletești. Sunt și texte care îmi aparțin în totalitate și în care am pus o părticică din viața mea.

- Ce așteptări ai de la acest album muzical?

Nu aștept nimic altceva, decât să mă întâlnesc cu oameni frumoși care să-mi spună că le plac cântecele mele, că se regăsesc în versuri, că am reușit să aduc o fărâmă de bucurie în sufletul celor care iubesc muzica populară.

- Ce semnifică titlul CD- ului și ce înseamnă acest CD pentru tine ca iubitor de folclor?

- ,,Țâne-mi Doamne Binele", îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat: pentru faptul că m-a ales și mi-a dat un dar aparte - acela de a ști cânta, acela de a fi un pic mai deosebită față de omul de rând, dar și o mare bucurie, că sunt un om împlinit cu o familie frumoasă. Pentru mine și cred că pentru majoritatea colegilor soliști este foarte importat să fii împlinit atât profesional cât și personal, aceste două împliniri merg mână în mână.

- Cui aduci mulțumiri pentru ajutorul acordat în lansarea CD-ului?

Aduc mulțumiri speciale tuturor celor implicați în realizarea acestui eveniment, tuturor partenerilor media, instituțiilor partenere și nu în ultimul rând familiei mele.

- Cine sunt artiștii invitați la acest spectacol de gală?            

Artiștii care vor urca pe scenă, în ordinea de pe afiș sunt: Ionela Moruțan, Ioan Dordoi, Maria Butilă, Rodica Mitran, Cristian Pomohaci, Mihaela și Ciprian Istrate, Ioana Pricop și Dragoș Nistor, Diana Cârlig și Ionuț Bledea, Vasile Coca, acompaniați de orchestra profesionistă a ansamblului ,,Mureșul" din Târgu-Mureș, dirijată de Zoltan Bambo, iar Angela Chelaru va prezenta spectacolul.

- Un gând, un mesaj pe care dorești să-l transmiți celor care se regăsesc în melodiile pe care le interpretezi sau un îndemn iubitorilor de folclor autentic românesc, care ascultă cântecele tale.

Gândul meu către cei care se regăsesc în cântecele mele și nu numai către ei, este unul foarte sincer, frumos, plin de dragoste respect și prețuire cu îndemnul și rugămintea de a ne rămâne aproape, de a ne fi alături și de a ne susține, pentru a reuși să strălucim de fiecare dată când apărem în fața domniilor lor. Sănătate multă tuturor, Doamne ajută, vă îmbrățișez cu drag!

 

Lasă un comentariu