Astăzi, 22 septembrie, ZIUA VA FI EGALĂ CU NOAPTEA

Distribuie pe:

În acest an, în România, toamna astronomică va debuta în 22 septembrie, la ora 23,01, odată cu momentul echinocțiului de toamnă, când durata zilei este egală cu durata nopții.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din București, în momentul echinocțiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, ceea ce face ca durata zilelor să fie egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții se întâlnesc în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Începând cu momentul echinocțiului de toamnă, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până în jurul datei 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă (cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte). 

Lasă un comentariu