Toxicologie clinică de urgență Intoxicația acută cu monoxid de carbon (CO)

Distribuie pe:

Intoxicația cu monoxid de carbon este frecventă, adesea colectivă și sezonieră, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate de cauză toxică întâlnite în țările industrializate. Doar 70% din intoxicații sunt diagnosticate. Circumstanțe de apariție: intoxicații accidentale.

Acest gaz toxic se poate degaja cu ocazia unor operațiuni industriale, de mediu și domestice. Prima sursă este reprezentată de gazele de eșapament ale motoarelor cu ardere internă și gazele de emisie în cazul arderii incomplete a combustibililor, inhalare de fum, instalații de încălzire pe bază de gaz, de petrol, care funcționează defectuos. Incendiile din locuințe sunt, în continuare, principala cauză a morții copiilor și sunt responsabile pentru 34% din leziunile fetale. Fumul de țigară este o importantă sursă de CO, atât pentru fumătorii cronici cât și pentru cei pasivi. Intoxicațiile voluntare sunt foarte rare; de asemenea, luăm în calcul și omuciderea.

Monoxidul de carbon este un gaz fără miros, fără culoare, neiritant, și se formează prin arderea incompletă a unor produse utilizate drept carburant, precum și a produselor pe bază de carbon. Efectul toxic major este lipsa de oxigenare a țesuturilor, care determină leziuni la nivelul țesutului nervos și al miocardului (inimii), organe la care schimburile gazoase se fac foarte rapid. Se absoarbe pe cale respiratorie, în mod asemănător oxigenului, dar se menține o concentrație crescută pe parcursul mai multor ore. Oxidul de carbon este rapid absorbit în sânge, unde se combină cu hemoglobina, pentru care are o afinitate de 250 de ori mai mare decât oxigenul, formând un campus stabil, „carboxihemoglobina".

Toxicitatea monoxidului de carbon este determinată de blocarea funcției hemoglobinei de a transporta oxigenul către țesuturi, ceea ce determină instalarea lipsei de oxigenare a țesutului, cu consecințe nefaste asupra creierului și inimii. La o concentrație foarte mare a monoxidului de carbon, efectele intoxicației pot să apară la câteva minute de la debutul expunerii și pot duce la pierderea conștienței, înaintea apariției oricărui alt simptom.

Intoxicația cu monoxid de carbon reprezintă o urgență majoră, în funcție de rapiditatea intervenției medicale depinde supraviețuirea.

Lasă un comentariu