NU NE MAI AJUNGE TIMPUL PENTRU CĂ NE SUPRAÎNCĂRCĂM CU SARCINI!

Distribuie pe:

Tot mai des ne plângem că timpul nu ne mai ajunge, că nu ne mai putem bucura de viață, că nu avem timp să ne ocupăm de familie, să mâncăm în tihnă, să facem sport sau chiar să dormim.

Însă, cunoscutului profesor român de yoga Dana Țupa, citat de descopera.ro, susține că, nu timpul este principalul vinovat pentru neajunsurile noastre, ci felul în care reușim să îl gestionăm.

„S-a creat un mit greșit referitor la timp. Unele teorii, mai mult sau mai puțin demonstrate științific, spun că timpul s-a scurtat, că trăim de fapt 16 ore într-o zi și nu 24 de ore.

În realitate, timpul este un indicator relativ, care se mișcă în funcție de viteza noastră. Sunt tot mai mulți oameni care compară trecerea timpului de acum 20 de ani cu timpul din prezent și găsesc multe discrepanțe, însă adevărul este că, în prezent, ne trăim viața într-un ritm mult mai alert și ne supraîncărcăm cu sarcini.

Din această cauză, tot mai mulți oameni experimentează depresia și anxietatea, iar acestea sunt principalele cauze pentru care uităm pur și simplu de noi. Atât timp cât nu suntem conștienți de noi, timpul va trece aproape fără să-l simțim. Noi dăm viteză timpului sau îl încetinim!", afirmă profesorul Țupa.

Din fericire, specialistul Dana Țupa considera că există strategii foarte eficiente, prin care putem „dresa" timpul nostru, astfel încât să ne putem bucura și de momentele frumoase din viață.

„Mănâncă-ți broasca!" - Tendința obișnuită de a amâna sau, mai degrabă, de a lăsa la urma cele mai grele sau neplăcute sarcini creează întotdeauna stres la nivel mental, avem senzația că timpul se scurtează, presiunile diverse tind să se acumuleze, iar atunci când apare termenul final de predare a proiectelor sau îndeplinirea sarcinilor suntem sub un adevărat stres, intrăm în panică, suntem lipsiți cel mai adesea de energie și ineficienți.

Conceptul de „a-ți mânca broasca", bineînțeles, metaforic vorbind, presupune să începi exact cu ceea ce nu îți place, oricât de greu ar fi, mai ales dacă nu ai cum să scapi de acea sarcină. Împlinirea acelui obiectiv prioritar va crea senzația de dilatare a timpului, iar efectele la nivel mental-emoțional vor fi întotdeauna bune, generând o buclă de feedback pozitiv, mărind încrederea în sine, voința și anduranța la stres.

Atunci când lăsăm sarcinile nerezolvate, un volum tot mai mare de muncă ne va acapara timpul liber. Dacă reușim să ne prioritizăm sarcinile și să le rezolvăm imediat, fără să ne gândim că le putem face și mâine, atunci ne va rămâne suficient timp și pentru familie, plimbări sau o cină romantică. Pentru a ne mobiliza și a rezolva o sarcină imediat, ne putem imagina ce am putea rata după aceea, dacă nu ne finalizăm la timp treaba.

Învață să împarți sarcinile cu alții! - Cu toate că ni se servesc mereu maxime conform cărora oamenii au resurse nelimitate, adevărul este că un om nu poate ține pe umeri toate greutățile universului. Trebuie să învățăm că nu suntem obligați să rezolvăm noi singuri problemele, ci putem să ne împărțim sarcinile cu alți colegi sau angajați. Munca în echipă, prin împărțirea sarcinilor, ne va scuti de o viață fără timp liber.

Când ni se cere agresiv să facem un lucru important, putem răspunde că facem cu mare drag acest serviciu... împreună. Astfel, vom stabili încă de la început relațiile de putere, iar persoana respectivă va simți că ținem foarte mult la timpul nostru.

Alocă-ți fiecare weekend pentru tine și familie! - Acum două decenii, oamenii erau mai fericiți, deoarece se bucurau din plin de timpul liber. Weekend-urile erau exclusiv ale lor și își planificau programul astfel încât să uite de probleme și să își reechilibreze emoțiile. Prin aceasta metodă, depresiile erau evitate, iar stările de anxietate nu aveau timp să se instaleze. În prezent, oamenii lucrează și în weekend-uri, crezând că în aceste două zile vor rezolva ceea ce nu au reușit în cele 5 zile lucrătoare. Adevărul este că, în timp, din cauza stresului acumulat, randamentul va scădea considerabil, iar zilele de sâmbătă și duminică lucrate nu vor aduce niciun beneficiu, nici la locul de muncă, dar nici în viața personală.

Practică yoga sau meditația și trăiește momentul de ACUM! -

De-a lungul secolelor, înțelepții au vorbit adeseori despre importanța de a trăi în momentul prezent, întrucât omul este obișnuit să se raporteze fie la experiențele trecute, fie să proiecteze în viitor, uitând de sine și de schimbările pe care le poate face în prezent în viața sa.

Atât yoga, cât și meditația prezintă tehnici de la simplu la complex, pentru a reuși să te conectezi mai bine cu tine. Orice proiecție în trecut sau în viitor aduce cu sine energia respectivă, cumulată cu emoțiile asociate. Și, cum trecutul nu îl mai putem schimba, devine inutil să ne focalizăm asupra lui, la fel cum viitorul este modelabil și, prin urmare, incert.

Practic, singurul timp în care putem acționa este chiar momentul prezent, pe care îl putem savura, trăi, experimenta pe deplin, prin observare, mișcare și simțire, într-o perioadă dedicată special nouă înșine. 

Lasă un comentariu