De la cititori…

Distribuie pe:

Într-un oraș precum Sighișoara, cu populație îmbătrânită - pe de o parte din cauza exodului tinerilor care NU au ce să muncească aici și pe de altă parte natalității scăzute, din motive care țin de nivelul de trai, Primăria, cu salarii de mii de Euro face economii la... CREȘĂ.

Apreciez oportun și firesc ca un oraș atât de generos pe proiectele non profit - gen... „funcționarea internatului „privat" Gaudeamus, unde sunt cazați copii care NU au domiciliul în Sighișoara și ai căror părinți nu muncesc aici și nu sunt cotribuabili la bugetul local -să găsească soluții pentru înscrierea la creșă și a celor 17 copii „respinși" -extinderea spațiului, amenajare, angajare personal. Faptul că în cadrul unui interviu televizat acordat recent de primarul municipiului acesta susținea că problema se va rezolva la anul prin aprobarea noii rețele școlare (din care NU face parte Biroul Creșă, acesta fiind în organigrama Primăriei) arată cât de puțin interes real există pentru această problemă sensibilă și importantă pentru viitorul orașului.

Pe principiul „inechitatea și discriminarea se învață de mici", din cele 47 cereri pentru înscriere la creșă -19 pentru copii de etnie maghiară din care 14  (14/19) au fost admiși, la români scorul fiind de 38 cereri depuse  și 16 admiși. (8/19).

Astfel, întâmplător sau nu, la un procent de sub 20% populație maghiară, procentul celor acceptați în grădiniță a fost de aproape 50% - din 30 locuri 14 sunt ocupate de etnici maghiari. Departe de mine gândul că etnia ar trebui să fie un criteriu dar nu pot să remark discriminarea pozitivă și nu pot să nu mă gândesc că, dacă ar fi fost situația inversă - sau cel puțin cu respectarea aceluiași  raport sau, dacă nu cel al populației (20%), UDMR ar fi sărit în sus. În ceea ce privește criteriul care avantajează copiii care deja sunt în creșa sau în grădinița din aceeași clădire îl consider inechitabil, dat fiind faptul că în acest fel sunt dezavantajați cei care au avut cerere pentru înscrierea  primului copil la creșă - adică „cine are va mai primi, cui nu are i se va mai lua".

Acești părinți și acești copii au nevoie de susținere și de sfaturi.

O altă discriminarea pozitivă care se întâmplă, de data asta legată, cu adevărat, de rețeaua școlară, este situația, nereglementată printr-o HCL într-o dezbatere publică reală, că abonamentele la transportul în comun se plătesc - subvenționează - din bugetul local doar unor categorii de sighișoreni, în special pe criteriul etnic. Astfel, adulții și copiii care nu se află în acea categorie plătesc 80 lei respectiv 40 lei pe lună pentru a ajunge la serviciu/școală, în timp ce „norocoșii" nu plătesc nimic.

Lasă un comentariu