23 septembrie, „Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor"

Distribuie pe:

În fiecare an, în 23 septembrie, este marcată Ziua Internatională împotriva Exploatării Sexuale și a Traficului Femeilor și Copiilor. Se urmărește astfel educarea și informarea organelor decizionale, a instituțiilor de profil și publicului, în special a femeilor și copiilor care provin din medii defavorizate privind fenomenul exploatării sexuale. Acest tip de exploatare este o realitate îngrijorătoare, victime fiind un număr covârșitor de femei și copii, reprezentând o problemă sensibilă și complexă. Potrivit datelor ANITP, din 756 de victime identificate în anul 2016, cca. 77% dintre acestea au fost de gen feminin, 70% au fost exploatate sexual, 57% au fost exploatate pe teritoriul național și 47% au fost minore, ne spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina - coordonatorul Centrului Regional Tg.-Mureș al Agenției Națională împotriva Traficului de Persoane. Domnia sa adăuga și că Centrul Regional Tg.-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane își propune să aducă un plus de informare pe această temă prin activități de prevenire având în atenție grupurile vulnerabile la acest tip de exploatare.

Informare privind traficul de persoane

Activitățile se vor derula cu sprijinul D.G.A.S.P.C.Mureș și al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prin Liceul Vocațional Pedagogic ,,Mihai Eminescu" din Tg.-Mureș, parteneri constanți ai Centrului Regional Tg.Mureș al ANITP pe linia prevenirii acestui fenomen în plan local.

Acțiunile propuse se vor adresa persoanelor din Centrul Maternal ,,MATERNA" , aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și de elevi ai Liceului Vocațional Pedagogic ,,Mihai Eminescu" din Tg.-Mureș, care vor fi beneficiarii informațiilor despre fenomenul traficului de persoane. Accentul se va pune pe exploatarea sexuală, profilul victimei, profilul recrutorului și ofertele care pot ascunde capcanele întinse de traficanți. Tema va fi abordată cu elevii în cadrul cursului ,,Managementul vieții personale", ce va constitui un prilej de a dezbate acest subiect, care le poate afecta viața într-un mod nefericit.

,,Ne dorim ca grupurile cu care vom discuta să înțeleagă gravitatea acestui fenomen, faptul că din exploatarea victimelor se obțin sume uriașe de bani și că victimele sunt tratate ca niște obiecte, devenind astfel sclave. Dacă sunt înțelese aceste lucruri, cei prezenți la activități vor porni cu un plus de informație despre subiect, fapt care va duce la întărirea autoprotecției, la fenomenul în discuție. De asemenea, pentru a întregi informațiile transmise de specialiștii nostril, vor fi vizionate câteva din spoturile de prevenire din campaniile implementate de C.R.Tg.-Mureș", declara comisar șef de poliție Zaharia Cristina.

Cu acest prilej, a fost anunțată și prelungirea perioadei de implementare a campaniei online de informare, sensibilizare și reducere a cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale „Alegi să prețuiești sau să strivești? NU PLĂTI PENTRU SEX!", derulată pe Facebook, în parteneriat cu Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom). În acest sens, sunt așteptate mesaje de la partenerii instituționali și neguvernamentali, jurnaliști și publicul larg, cei mai activi și mai creativi utilizatori urmând să fie premiați în cadrul unui concurs.

Linie telefonică HELPLINE

Totodată, conducerea Centrului Regional Tg.-Mureș al A.N.I.T.P. a subliniat că rămâne valabilă linia telefonică HELPLINE: 0 800 800 678 pentru informații despre acest fenomen sau sesizarea unui posibil caz de trafic de persoane.

A.N.I.T.P este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

Lasă un comentariu