ȘCOALA GIMNAZIALĂ SÎNCRAIU DE MUREȘ PRIMA ȘI SINGURA ȘCOALĂ DIN JUDEȚ CÂȘTIGĂTOARE A PROIECTULUI DIGITALIADA

Distribuie pe:

Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, se numără printre cele 20 de școli din România - dintr-un total de 125 înscrise - care au fost selectate prin concurs, de o comisie formată din reprezentanți ai Fundației Orange și ai echipei de proiect, pentru a implementa Digitaliada pe parcursul anului școlar 2017-2018.

Directorul Școlii Gimnaziale Sîncraiu de Mureș, prof. Alin Florin Danciu, optimist, dinamic și perseverent, are încredere în educația digitală și implementarea ei realmente în școli.

Despre importanța acestui proiect și utilitatea implementării lui, directorul prof. Alin Florin Danciu, a răspuns prompt la întrebările adresate:

Ce înseamnă pentru învățământul mureșean, pentru Școala Gimnazială din Sîncraiu de Mureș, dar în special pentru elevii școlii, câștigarea acestui proiect?

Cred că pentru învățământul mureșean reprezintă un început de digitalizare a învățământului, un lucru absolut obligatoriu în viitorul apropiat. Suntem prima și singura școală din județ câștigătoare a acestui proiect până în prezent.

Pentru Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș reprezintă posibilitatea de a beneficia de o experiență educațională nouă, elevii pot să-și dezvolte aptitudinile digitale care să-I ajute să înțeleagă mai bine matematica, îi ajută în creșterea performanțelor școlare și cu siguranță îi va ajuta și în viața profesională care urmează după finalizarea studiilor.

Care au fost pașii parcurși până la câștigarea proiectului?

Primul pas a fost scrierea proiectului. Dosarul trebuia să conțină pe lângă cerere, CV-urile și scrisorile de intenție ale profesorilor de matematică și TIC din școală, prin care își ofereau disponibilitatea să implementeze la clasă acest proiect, dar și acorduri scrise din partea Primăriei Sîncraiu de Mureș, ISJ Mureș și a Asociației Părinților din școală, și alte informații relevante pentru școală.

Al doilea pas a fost evaluarea doarelor celor 125 de școli care au participat la acest proiect, de către Fundația Orange și echipa de proiect. Au fost selectate 40 de școli care au intrat în etapa a II-a.

Au urmat interviuri cu persoanele de care depinde implementarea cu succes a proiectului în fiecare din cele 40 de școli: conducerea școlii aplicante, profesorii de Matematică și de TIC, precum și vizite în teren, fiecare școală a fost vizitată de membri ai comisiei de evaluare și ai echipei de proiect.

A urmat evaluarea finală, alegerea celor 20 de școli câștigătoare și apoi semnarea contractului.

Este necesară o instruire specială, prealabilă a profesorilor disciplinelor vizate de proiect?

Da, profesorii de Matematică și de TIC au participat la sesiuni de formare și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete și la 124 de proiecte didactice adaptate programelor școlare în vigoare.

În calitate în primul rând de cadru didactic, și de ce nu, și în calitate de părinte, de ce susțineți educația digitatală și cum credeți că va fi receptată de către elevi, dar și de către părinți?

Susțin educația digitală deoarece ea are mai multe beneficii, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Aceste beneficii sunt cuprinse și în proiectul Digitaliada:

Elevii Vor învăța să folosească echipamente digitale în scopuri de învățare; vor beneficia de materiale didactice digitale interactive - de aceea, materiile studiate cu ajutorul acestora vor deveni mai accesibile pentru ei; își vor îmbunătăți performanța școlară; va crește atractivitatea procesului educațional, în general, pentru ei; se vor simți implicați activ în procesul educațional, valorizați și motivați.

Profesorii își vor însuși cunoștințe privind utilizarea de noi tehnologii și metode digitale de predare; vor relaționa și vor face schimb de experiență cu profesori având aceeași preocupare pentru folosirea noilor tehnologii și a metodelor digitale de predare; vor obține rezultate mai bune în ce privește performanța școlară a elevilor; vor coopera mai bine cu elevii la clasă.

Părinții  sper să înțeleagă rolul educativ al tabletelor și să le crească încrederea în calitatea educației primite de copiii lor la școală.

Necesită costuri suplimentare care trebuie suportate de către părinți?

Nu. Toate costurile au fost suportate de Fundația Orange, cu sprijinul Asociației Actori Europeni și a Asociației Societatea Online. Școala noastră a fost dotată cu 26 de tablete, un laptop performant, un videoproiector și un ecran de proiecție.

Care sunt disciplinele care fac obiectul proiectului la Școala Gimnazială din Sîncraiu de Mureș? Acest program de educație va fi aplicat și pentru alte discipline?

Disciplinele care fac obiectul proiectului sunt matematică și TIC-ul, dar poate fi aplicat la toate disciplinele, pe site-ul Digitaliada existând proiecte de lecție și pentru alte discipline.

Este bine de știut faptul că, Proiectul se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale. Cu siguranță că va fi aplicat, deoarece trăim într-o eră digitală.

Care ar fi proiectele de viitor, pe care le aveți în vedere, în calitate de director al Școlii Gimnaziale Sîncraiu de Mureș?

Proiectele mele de viitor ar fi în primul rând digitalizarea tuturor unităților pe care le conduc. Aș dori ca în fiecare sală de clasă să existe cel puțin câte un laptop și un videoproiector care să ajute cadrele didactice să facă lecțiile mai atractive și elevii să înțeleagă mai ușor.

Lasă un comentariu