„Victorie amară pentru Merkel" (presa germană) Lovitură de teatru. Schulz retrage S.P.D.-ul în opoziție

Distribuie pe:

Instabilitate politică. Bruxellul este îngrijorat. În timp ce Macron se confruntă în Franța cu mari dificultăți interne, Merkel, câștigătoarea alegerilor parlamentare din Germania, se află în imposibilitatea de a forma o coaliție guvernamentală stabilă. „Motorul european" franco-german dă rateuri.

Rezultatele alegerilor (în paranteză alegerile precedente):

- Uniunea Creștin Democrată (C.D.U. și C.S.U.) câștigă + 33,0%, pierde (- 8,5%)

- Partidul Social Democrat (S.P.D.): + 20,5% (- 5,2%)

- Partidul Alternativă pentru Germania (A.D.) + 12,6% (+ 7,9%)

- Partidul Liberal (F.P.D.) + 10,7

- Partidul de Stânga (Linke) + 9,2 (+ 0,6)

- Partidul Ecologist (Grün) + 8,9 (+ 2,0)

U.C.D. și S.P.D., (respectiv Merkel și Schulz) aflate încă, în coaliție guvernamentală, pierd substanțial față de ultimele alegeri.

F.D.P. revine în Parlament (Bundestag)

Surpriza, pentru unii, este A.F.D.-ul, care obține în Est (Saxonia) și în Bavaria peste 22%, acolo, unde, cu 2 zile înainte, Merkel a fost huiduită și trimisă acasă.

Participarea la alegeri bună, de 75% (70% antecedenta) mobilizând, în plus, alegătorii nedeciși.

A.F.D.-ul a preluat 1 milion de voturi de la Uniune, 500.000 - S.P.D., 400.000 - Linke și 700.000 de la alte partide, o dinamică deosebită, cu toate eforturile mass media de a se opune. Acesta e rezultatul politicii greșite practicată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În seara alegerilor postul TV - A.R.D. convoacă șefii partidelor la o dezbatere:

- Merkel apare zâmbind; rămâne cancelar, cu 2 opțiuni de coaliție, Marea Coaliție (cu S.P.D.) - Groko sau Jamaika (cu F.D.P. și Ecolog.)

- Surpriză-Șoc - Șeful S.P.D. anunță refuzul categoric de a face coaliție cu Uniunea, retrăgând partidul în opoziție. Ceea ce nu au făcut cu 4 ani în urmă social democrații, hotărăște acum Martin Schulz întărind opoziția.

- Fața Angelei M. se crispează brusc; mai are o singură variantă. Cu liberalii merge, dar cu ecologiștii, programele diferă mult.

- Șeful liberalilor își arată atașamentul față de „kancelară".

- Aveți „cale liberă" adaugă Schulz calm, privind spre șefa de la Grüni (Verzii). Această se bâlbâie răspunzând ambiguu.

- Merkel își stăpânește cu greu iritarea. Pierde și aceasta variantă? În încăpere se creează o stare de nervozitate. E de vină A.F.D.-ul, care ne-a ademenit alegătorii. Aceștia au votat pentru, numai din „protest". Dezbaterea se încheie haotic în stil românesc, când toți vorbesc deodată!

Fenomenul A.D. nu este întâmplător în Europa.

Se extinde. Acești „populiști" sunt de vină!? Cei care conduc Europa nu s-au gândit de ce au apărut acești extremiști.

La ultimul sondaj de opinie 51% din populația Germaniei răspunde: Trei legislaturi ajung pentru Merkel.

Manipularea individului în capitalism este eficientă. Foștii D.D.R.-iști nu mai pot fi păcăliți a doua oară. Bumerangul se întoarce de unde a plecat!

Lasă un comentariu