Hora tv - Televiziunea românilor de pretutindeni! VASILE COCA - UN ARTIST DEDICAT FOLCLORULUI ROMÂNESC

Distribuie pe:

Prezent recent la Târgu-Mureș, în cadrul unui spectacol de gală susținut la sala mare a Palatului Culturii, am ,,cutezat" a intervieva un om de scenă, om de televiziune, care mai întâi de toate este privit și respectat în primul rând ca om simplu, modest, glumeț, cu întrebările și răspunsurile mereu la el. Dar, rămâneți vă rog, pe firul discuției:

- Vasile Coca, pare-se că a reușit să facă dintr-o pasiune, o profesie, chiar un mod de viață. Care este secretul?

- Indiferent ce îți propui să faci în lumea asta mare, frumoasă și uneori rea, dacă pui suflet și pasiune, de cele mai multe ori reușești lucruri mari. Mereu în viață am pus suflet, pasiune și toată priceperea mea și în mare parte, am reușit.

- Nu sunt des întâlnite situațiile când un artist excelează ca instrumentist, dar și ca solist vocal. Personal, care latură o iubiți mai mult, și de ce ?

- O alegere grea dar, totuși, aleg solist vocal. Din postura de solist vocal ajungi mult mai ușor la sufletul iubitorilor de folclor, transmiți mult mai mult și mai ușor ce ai pe suflet, urci mult mai ușor treptele afirmării dar și răsplata muncii în acest domeniu este alta. A cunoaște un instrument și a avea o cât de mică pregătire teoretică muzicală te ajută foarte mult ca solist vocal.

- Din tripla perspectivă: de instrumentist, solist vocal și cea de realizator de emisiuni folclorice, care sunt, după părerea Dvs. ingredientele unei rețete de succes, pentru a răzbate pe calea cântecului popular?

- Clar, varianta a doua, cea de solist vocal, asigură oarecum succesul dacă ai norocul să te naști cu calități vocale, apoi multă muncă și noroc. Pentru a performa ca solist vocal, OBLIGATORIU trebuie să te naști cu calități vocale, cu glas cum spun bătrânii, apoi studiile în domeniu ajută enorm.

- Ce reprezintă pentru Vasile Coca, folclorul românesc? Care este sursa de inspirație a cântecelor interpretate?

- Având în vedere că m-am născut la țară, folclorul și muzica, în general, sunt pentru mine, primordiale în viață. Ca sursă de inspirație este tot satul românesc, care încă mai este un izvor nesecat, de unde marea majoritate a artiștilor se inspiră. În concluzie, muzica în general, pentru mine, după familia mea, este ce am eu mai drag pentru sufletul meu. Nici nu pot să îmi imaginez cum ar fi viața mea fără muzică și în special fără

muzica populară.

- De unde ideea de a înființa Hora tv ? Ce credeți că face diferența, aici mă refer la audiență, dintre televiziunile cu același format de emisiuni?

- Cu ani în urmă, lucram la o altă televiziune de folclor, unde niciun angajat nu avea pregătire în domeniul muzical, nici cel puțin persoanele din conducere. Văzând cât de prost era organizat acel post tv, câte lucruri frumoase s-ar putea face și câtă cerere era pe piața media pentru așa ceva, după câțiva ani de suferință în tăcere, deoarece nu aveam nicio putere de decizie - ținem cont aici și de diferența de temperament dintre olteni și ardeleni - eu fiind acolo oarecum un intrus, am hotărât că o televiziune de folclor care să se adreseze oarecum ardelenilor și bănățenilor ar fi o mană cerească pentru ei. Emisiunile mele, bucurându-se azi de o mare audiență în comparație cu altele ale acelui post tv. Am gândit multă vreme care ar fi o denumire potrivită, apoi am ajuns la Hora tv - care azi este ca și copilul meu. De musai a fost nevoie să învăț de la concurență partea tehnică și altele. Azi, pot arăta tuturor că nu doar de la București se dă ora exactă în materie de televizune sau muzică populară. Asta, nu înseamnă că nu ar mai fi multe de făcut sau de învățat, dar de unul singur, așa cum lupt eu, este puțin mai greu!

- Am observat că, indiferent de vârsta unuia sau altuia, colegii de scenă vă simt ca pe un prieten, ascultându-vă chiar și sfaturile. De unde starea asta de spirit, care nu pe mulți îi caracterizează?

- La această întrebare cred că cel mai bine ar răspunde colegii mei de cântec. Vedeți, încrederea naște încredere, respectul impune respect, iar eu cred în valorile umane, cinste, corectitudine, seriozitate. Eu am încredere în oameni, iar de aici se leagă prieteniile, cu sfaturi, îndemnuri și vorbe de suflet. Eu vin din breasla artiștilor, am crescut odată cu mulți dintre artiști, sunt om de televiziune cu o oarecare experiență în domeniu, îmi place mult prietenia, sinceritatea și adevărul. Niciodată nu am refuzat pe nimeni dacă am fost solicitat pentru ajutor când a fost posibil, când am promis ceva acel lucru așa a și fost.

- Considerați că Hora tv înseamnă o rampă de lansare, de afirmare a tinerilor interpreți, sau cel puțin asta vă doriți, prin promovarea tinerelor talente?

- După aproape 20 de ani de muncă de televiziune, cu toată modestia vă spun că am promovat un mare număr de tineri interpreți de muzică populară și mă mândresc cu acest fapt. Da, îmi doresc afirmarea interpreților cu dragoste și respect pentru folclorul autentic românesc.

- Acum, în prag aniversar al vieții, dacă ar fi să faceți un „remember", ați relua ,,filmul" vieții trăite până acum, sau ați schimba ceva anume?

- Deși știu bine că nu se poate da timpul înapoi, dar dacă ar fi posibil, cu siguranță aș alege tot acest drum, iar la experiența acumulată aș face multe corecții la tot ce a fost până acum. În tinerețe multe aspirații le vedeam roz, apoi trăindu-le, culorile au fost altele. Eu am o vorbă și zic așa: viața este exact precum o telenovelă dar, din păcate, nu are nicio reluare!!!

- Evoluția Dvs. a fost apaudată la scenă deschisă, sunteți foarte apreciat ca artist, dar și în calitate de realizator de emisiuni. Transmiteți-le un gând, un mesaj de suflet, iubitorilor de folclor, în special cititorilor cotidianului mureșean „Cuvântul liber".

- Mureșul este un județ unde nu vin des, deoarece nu prea am fost invitat dar, de câte ori am fost, am întâlnit aici oameni tare faini, și români și unguri, tocmai din acest motiv voi veni cu mare drag și altădată. Am fost tare bine primit și vă mulțumesc tuturor din tot sufletul meu. Am văzut cu cât drag vin mureșenii la spectacolele de muzică populară și trăiesc momentele artistice. În final, doresc să vă urez tuturor mureșenilor, să aveți cât mai multe bucurii alături de cei dragi și să rămâneți mereu alături de Hora tv, iar noi vom face tot ce putem să nu vă dezamăgim în niciun fel. Cu respect, prietenie și considerație, Vasile Coca.

Lasă un comentariu