APROAPE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI SUNT INDIFERENȚI FAȚĂ DE JOBUL LOR

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, în perioada august-septembrie 2017, doar 39% dintre angajații români se declară mulțumiți de situația profesională actuală, în timp ce 41% sunt indiferenți, iar restul de 20%, majoritatea tineri cu vârsta sub 25 de ani, se declară nemulțumiți.

Pasiunea pentru domeniul ales, importantă pentru tineri

Cariera actuală a fost, pentru 36% dintre respondenți, o opțiune proprie, alți 31% spun că au fost influențați de anumite circumstanțe (cum ar fi facultatea urmată sau primul job), în timp ce pentru 15% decizia a avut ca factor determinant studiile urmate într-un liceu de specialitate.

Principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate (34%) și abilitățile personale (32%). Aproape un sfert dintre respondenți au fost motivați de siguranța locului de muncă (24%), de oportunitățile de dezvoltare profesională (24%), de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii (23%) sau de perspectivele de viitor ale domeniului ales (22%).

Pasiunea pentru domeniu este importantă mai ales în cazul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, reprezentând 46% din total, și scade odată cu vârsta, cei de 46 - 55 de ani având o pondere de numai 25%. Pentru aceștia din urmă, siguranța locului de muncă este principala motivație în alegerea carierei și tot ei sunt cei care, cu un procent de 51%, au cea mai mare compatibilitate între cariera actuală și domeniul în care și-au urmat studiile.

Două treimi dintre români vor să își schimbe locul de muncă

Angajații cu vârsta între 25 și 35 de ani lucrează mai degrabă într-un domeniu diferit de cel în care s-au specializat (59%), alegerea fiind făcută în special în funcție de abilitățile personale, de oportunitățile de dezvoltare profesională, de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii, precum și de perspectivele de viitor.

Gradul de satisfacție profesională este în mare măsură corelat cu planurile de viitor ale angajaților români, astfel că 61% dintre participanții au declarat că iau în calcul schimbarea carierei în următorii trei ani. Cei mai deciși în acest sens sunt tinerii până în 35 de ani (68%), iar principalul motiv invocat pentru această schimbare este lipsa de motivație în cariera actuală (44%). O treime (36%) consideră că nu are suficiente oportunități, iar câte un sfert dintre respondenți cred că este dificil să avanseze în cariera actuală (26%) sau nu le place ceea ce fac în prezent (24%).

Dintre cei care au în plan să își schimbe cariera, aproape jumătate (45%) vor să facă acest pas în cel mult șase luni, 25% au ca obiectiv următoarele 6 - 12 luni, iar alți 26% consideră că vor reuși să-și schimbe cariera în următorii 1-3 ani. De această dată, salariul este cel mai important criteriu în alegerea viitoarei cariere (51%), urmat de siguranța locului de muncă (39%), pasiunea pentru domeniu (37%) sau oportunitățile de dezvoltare profesională (32%).

Pe ultimele locuri în piramida răspunsurilor se află criterii precum posibilitatea de a călători (11%), cererea ridicată de forță de muncă în domeniu (9%) sau impactul în societate (9%).

Agricultura, pe ultimele locuri printre opțiuni

Primul pas pe care îl consideră necesar mai mult de jumătate (53%) dintre cei care vor să facă o schimbare în carieră este actualizarea CV-ului și aplicarea la joburi pe platformele online de recrutare. Mai mult de un sfert (28%) intenționează să urmeze cursuri de specialitate, iar 15% vor să își deschidă propria afacere în alt domeniu decât cel în care lucrează.

Resursele umane reprezintă domeniul cu cele mai multe mențiuni (20%) când vine vorba despre alegerea unei noi traiectorii profesionale, urmat, la distanță mică (18%) de vânzări, IT (16%), administrație publică (14%), educație & training (13%).

La polul opus, agricultura, telecomunicațiile, retailul și publicitatea sunt domeniile care au adunat cele mai puține mențiuni în preferințele respondenților, fiecare cumulând câte un procent de 5% din total.

***

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.794 de respondenți, dintre care 63% sunt salariați fără funcții de conducere. Ca profil general, 62% dintre participanții la studiu sunt femei, 38% bărbați, iar categoria dominantă de vârstă (83%) este 26 - 55 de ani. 

Lasă un comentariu