Guvernul și... Administrația

Distribuie pe:

1. „NIMIC NU ESTE MAI PERICULOS PENTRU UN STAT CE SE VOIEȘTE A SE ORGANIZA, DECÂT A DA FRÂNELE GUVERNULUI ÎN MÂINILE PARVENIȚILOR".

Nicolae Filimon (1819-1865), prozator, a rămas faimos fiindcă l-a creat pe Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc, un arhivist de stirpea lui Julien Sorel, autor de nuvele romantice și realist-satirice, primul critic muzical din România

***

2. „Un guvern care se pune de-a curmezișul dorințelor cetățenilor unei națiuni, care comite arbitrariuri flagrante, care voiește a sili chiar conștiințele cetățenilor, călcând legi și instituții NU mai poate pretinde respect și supunere de la poporul ce el nesocotește".

Nicolae T. Orășanu (1833-1890), om politic, poet, memorealiast, jurnalist acid, umorist, fabulist, director la imprimeria statului, director la Monitorul Oficial. A fost un susținător al lui Alexandru Ioan Cuza, a participat la actul unirii din 1859. L-a ridiculizat foarte mult pe regele Carol în cronicile sale (Nichipercea, Sarsailă, Ghimpele, Ochiul dracului ) ș.a. Se trage dintr-o familie de olteni cu rădăcini în Tudor Vladimireascu

***

3. „NUMAI UN GUVERN ONEST ȘI O ADMINISTRAȚIE ONESTĂ SUNT ÎN STARE A READUCE POPORUL LA IDEILE SALE DE DREPT, A-I REDA CREȘTEREA ȘI MANIERA DE A VEDEA PE CARE I-O DĂDUSE ÎN TRECUT STATORNICIA DATINEI SALE JURIDICE ȘI SIMȚUL SĂU DE ECHITATE, NUTRIT DE BISERICI ȘI DE LEGE".

Mihai Eminescu (1850-1889), „Poet Nepereche", prozator, publicist, patriot desăvârșit.

Printre lucrurile mai puțin cunoscute poetului Mihai Eminescu era și forma sa de salut: „TRAIASCĂ NAȚIA"; atunci când era salutat cu această formulă el răspundea: „SUS NAȚIA"

P.S. „Cel ce-și bate joc de cei săraci, irită pe Ziditorul lui, și cel ce se bucură de nenorocirea altuia nu rămâne nepedepsit."

Proverbe 17, 5

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu